Porastao nivo zagađenja zraka u Sarajevu

Pogled s Trebevića

U Bosni i Hercegovini u prethodna dva dana došlo je do djelimične destabilizacije atmosferskih prilika što je za posljedicu imalo izmjene u stepenu zagađenja zraka u pojedinim gradovima.

U Tuzli i Lukavcu ali i drugim gradovima sjevera Bosne došlo je do poboljšanja kvaliteta zraka. Srednje dnevne vrijednosti sumpordioksia su napokon pale ispod graničnih vrijednosti, dok su koncentracije lebdećih čestica ostale relativno no ipak znatno niže nego prethodnih dana.

U Zenici i Kaknju koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica (PM10) su u dnevnim prosjecima prekoračivale granične vrijednosti ali su takođe niže nego prethodnih dana.

U Sarajevu je zabilježen porast koncentracija sumpordioksida koje prekoračuju granične vrijednosti, dok su koncentracije prašine u zraku (PM10) ostale jednako visoke kao i prethodnih dana. Iako je vidljivost značajno porasla, tj. iako ima mnogo manje magle nego prethodnih dana nivo zagađenja zraka u Sarajevu je porastao .

U narednih nekoliko dana se ne očekuju značajne promjene meteroloških preduslova za razvoj zagađenja i za očekivati je da u narednim danima ponovo dođe do porasta koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim gradovima u kotlinskim krajevima u Bosni i Hercegovini.

U Kantonu Sarajevo, općininama Kakanj i Zenica još uvijek je na snazi epizoda Pripravnost i nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe s respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale da izbjegavaju duža zadržavanja na otvorenom i izlaganju značajnijim naporima.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.