BiH

Šta se krije iza reakcije vlasti u Republici Srpskoj?

11/12/2015

Nakon pretresa u Novom Gradu i hapšenja osumnjičenih za ratne zločine, Narodna skupština RS podržala zaključke vlade o prekidu saradnje sa institucijama BiH.

Akcija Tužilaštva i Suda BiH uz asistenciju pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rezultirala je hapšenjem pet osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Novog Grada. Međutim, pažnju javnosti izazvao je pretres policijskih objekata, što je u Republici Srpskoj (RS) doživljeno kao napad na institucije sistema, zbog čega je vlada donijela, a skupština kasno sinoć (10.12.) potvrdila zaključke u kojima se prekida svaki oblik saradnje institucija RS sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i SIPA-om.

“Vlada RS naređuje Ministarstvu unutrašnjih poslova da spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS”, rekao je resorni ministar Dragan Lukač ističući kao glavni odgovor, prekid svakog oblika saradnje sa pomenutim institucijama na nivou BiH.
“Rješenje je detaljna istraga”

Iako Tužilaštvo BiH i sud te zemlje još nisu dobili zvaničnu informaciju o prekidu saradnje sa institucijama RS, iz tih institucija je saopšteno da je pretres u Novom Gradu izvršen jer su lokalna policija i civilna zaštita uklanjali tragove dokaza u vezi sa zločinima u Maslovarama kod Novog Grada. Zaključci Narodne skupštine RS usvojeni su većinom, jedva potrebnom za kvorum (43) a toliko je poslanika ukupno bilo u sali, s obzirom da su zasjedanje napustili i predstavnici stranaka okupljenih oko Saveza za promjene kao i Koalicije “Domovina”. Opozicija je osudila ponašanje SIPA-e ali nije prisustvovala zasjedanju.

“Rješenje ove situacije je detaljna istraga oko toga šta se desilo, ko je izdao nalog, da li je bilo neodgovornih pojedinaca a to se može uraditi uz koordinaciju svih policijskih tijela u BiH. Šta ćemo uraditi u ovoj zemlji ako jedan brat iz SIPA-e treba da se bori protiv brata koji je u policiji RS. Da li je to budućnost ove zemlje, jel to treba da dozvolimo”, kaže Branislav Borenović lider PDP-a.

Problem je očigledno dublji a radi se o odnosima pozicije i opozicije u RS koja je ujedno i vlast na državnom nivou. Vođenje SIPA-e povjereno je upravo Savezu za promjene odakle poručuju da je i u mandatu SNSD-a bilo pretresa policijskih stanica ali da to nikom nije smetalo. Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je SIPA svojom akcijom rizikovala izazivanje oružanog sukoba.

“RS ima prao na legitiman odgovor, braneći svoje institucije. Onog trenutka kada procedure oko nekih pitanja budu jasne, naši organi će ponovo uspostaviti saradnju. Do tada neće biti nikakve saradnje”.

Izetbegović upozorava iz Ankare

Sa ovim se ne slaže član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović koji je iz Ankare poručio da Republika Srpska nema pravo da se tako ponaša. Prema njegovim riječima, svi u BiH moraju da poštuju zakone i da se ponašaju u skladu s njima ili će u protivnom snositi posljedice. “Ne može se Dejtonski mirovni sporazum tretirati kao jelovnik sa kojeg uzmete ono što vam se sviđa a ono što vam se ne sviđa, ne uzmete. Moraće se svi u BiH držati Dejtonskog sporazuma inače on prestaje da važi sa svim posljedicama. Moraće svi odgovornije da se ponašaju a ne da idu u avanture koje nas mogu koštati stabilnosti, mira, usporavanja reformi… što gospodin Dodik nažalost već deset godina radi”, kaže Izetbegović, navodeći da međunarodna zajednica ima obavezu da reaguje.

A međunarodna zajednica oličena u OHR-u u BiH izdala je, kao i svaki put do sada saopštenje za javnost u kojem se navodi da pravosudne institucije i organi za provođenje zakona na državnom nivou nivou imaju nadležnost da djeluju u punom kapacitetu na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. “Ta se nadležnost ne smije osporavati i mora se u potpunosti i bezuslovno poštovati. Entiteti imaju ustavnu obavezu da djeluju u skladu s odlukama institucija Bosne i Hercegovine. Sva pitanja o konkretnim operacijama SIPA-e, koje se provode po nalogu Tužilaštva BiH, treba uputiti tim institucijama”, navodi se u saopštenju.

Za bošnjačke poslanike zaključci Narodne skupštine su u funkciji izazivanja haosa. Ocjenjuju ih antitdejtonskim i neustavnim te ističu da se na ovaj način ne poštuje država. “Mislimo da je cilj da se poruči da se u ovom entitetu ne poštuje država, institucije i da se ne poštuju konstitutivni narodi. Konstatujemo da žele i na ovaj način nastaviti pritisak na pravosudne institucije”, smatra Mihnet Okić iz Koalicije “Domovina”.

Stvarni razlog istrage?

Međutim, mnogi već postavljaju pitanje šta je zaista problem vlastima u RS, s obzirom da su zaista i ranijih godina vršena hapšenja i pretresi širom RS. Dio analitičara stava je da se radi o pokušaju prekida saradnje sa institucijama BiH u trenutku kada se vode neke od najvećih istraga u RS. “Mislim da se ovdje radi o klasičnoj zamjeni teza i da je namjera aktuelne vlasti u RS da se riješi problema u vezi sa istraživanjem predmeta kriminala i korupcije, koji se odnose na ove najpoznatije slučajeve. U prvom redu to je fabrika glinice Birač i Banka Srpske”, kaže analitičar Željko Raljić navodeći da vlast RS želi kroz pravosudne institucije ovog entiteta da pokrene te iste istrage čime bi dobile pravo da ih vode. “A to znači da pravosuđe RS koje je pod kontrolom vlasti u Banjaluci, vodi cijeli slučaj i to bi za njih bila olakšavajuća okolnost, bar u ovoj početnoj fazi”, zaključuje Raljić.
Pored svega navedenog, ova sutuacija bi mogla da bude odličan povod vlastima u RS za nastavak priče o referendumu o pravosudnim institucijama na državnom nivou.

Komentari

1 Comment

  1. laki

    11/12/2015 at 12:14

    nek dodik procita malo bolje dejton pa ce sam da se uvati za glavu jer sve su strane potpisale i zato dosta neki referenduma nego istinu na vidjelo dosta je narod patijo sa takvim politicarima koji misle samo na sebe

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.