Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porezna uprava FBiH: Nismo politički organ, radimo u skladu s važećim propisima

BiH

Porezna uprava FBiH

Netačna je izjava da je Stranka demokratske akcije imala bilo kakvog uticaja na aktivnosti koje provodi Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, i netačno je da je Porezna uprava blokirala Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i pokušala ugasiti njen rad – saopćeno je danas iz Porezne uprave FBiH, koja demantira pisanje medija da su bolnicu u Mostaru “zvaničnici SDA blokirali zbog poreskih dugovanja, iako je isti slučaj sa sarajevskom bolnicom koja normalno radi”.

U Poreznoj upravi FBiH ističu da nisu politički organ te da svoj rad ne zasnivaju na političkim i stranačkim zahtjevima i principima. Porezna uprava svoje aktivnosti provodi isključivo u skladu s važećim propisima BiH i FBiH. Za Poreznu upravu, dodaju, politika je do zakona, a nakon donošenja zakona nema politike, već isključivo primjena zakona.

U reagiranju se navodi da je Porezna uprava bolnici u Mostaru, ali i drugim poreznim obveznicima kao što su Javna ustanova (JU) Opća bolnica Konjic, rudnicima uglja, Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) “Gras”, Željeznice FBiH, Željezara Zenica (njih ukupno 70), izdala rješenje o ograničenom pravu raspolaganja sredstvima na računu, isključivo zbog njihovog duga u prisilnoj naplati koji iznosi više od 800 miliona KM.

Svi ovi subjekti, napominju iz Porezne uprave FBiH, uključujući i spomenutu bolnicu, mogli su, uz saglasnost Porezne uprave, plaćati sve svoje obaveze koje su bile neophodne za nesmetano odvijanje njihovih djelatnosti.

Rješenjem je, ističu, samo ograničeno pravo raspolaganja sredstvima na računu.

Ovim subjektima, kako navode u Poreznoj upravi, nije bila dozvoljena isplata plaća i nakanada koje podliježu plaćanju poreza i doprinosa, bez istovremene uplate ovih obaveza. Također im nije bilo dozvoljeno plaćanje obaveza koje nisu u funkciji sticanja prihoda ili obavljanja društvene funkcije kao što su nabavke stalnih i obrtnih sredstava koja nisu u vezi s poslovanjem, oročavanje sredstava, kupovina dionica, udjela i drugih finansijskih sredstava, isplate dobiti, sponzorstva, reklama, donacije, reprezentacije…

To znači, pojasnili su, da su svi subjekti kojima je izdato ovo rješenje mogli uz saglasnost Porezne uprave plaćati sve obaveze koje su potrebne za obavljanje njihove društvene funkcije ili sticanja prihoda.

Zakon o Poreznoj upravi ne propisuje izuzeća od primjene mjera prinudne naplate nijednog poreznog dužnika, pa samim tim ni bolnica kao porezni dužnik nije izuzeta, jer je i ona porezni obveznik kao i svi drugi, naglašavaju iz Porezne uprave FBiH.

Ukazuju i na činjenicu da za “Sarajevsku bolnicu” nije pokrenut postupak prinudne naplate te da nije ni trebalo da se za nju donese rješenje o ograničenom pravu raspolaganja sredstvima na računu, jer ova bolnica, po evidenciji Porezne uprave, nema duga za poreze.

Zakonska obaveza Porezne uprave FBiH je, kako su naglasili, da osigura dosljednu primjenu poreznih propisa na cijeloj teritoriji FBiH. Sva fizička i pravna lica u FBiH moraju izmirivati svoje zakonom propisane porezne obaveze, i u zakonom propisanim rokovima.

– Svi oni koji to ne čine, odnosno oni koji imaju dugove i neizmirene obaveze, bit će sankcionisani – potcrtali su u demantiju.

Također kažu da će koristiti sve dostupne pravne mehanizme kako bi naplatili neizmirena dugovanja, jer je to novac koji pripada svim građanima FBiH.

S tim u vezi, podsećaju da je vladavina prava temeljni princip na kojem se zasniva funkcioniranje države i entiteta te da ne može biti predmet političkih dogovora i pogađanja.

Smatraju neprihvatljivim bilo kakva politička djelovanja prema Poreznoj upravi, koja, kako su istakli, u svom radu isključivo primjenjuje zakone.

Također, su naglasili da na rad Porezne uprave nijedna politička stranka nema uticaj, ali da očekuju od svih stranaka da institucionalno i u skladu s potrebama i važećim zakonima Poreznoj upravi obezbijede uslove da može efikasno izvršavati svoje obaveze i viziju da postane pravedan, racionalan i efikasan organ uprave.