Počelo suđenje pljačkašima banke koji su na Ilidži ubili biciklistu Kemu Bašića

Privodjenje-Pljackasi-Ilidza

Čitanjem optužnice danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu počelo suđenje Amelu Sejfoviću i drugim optuženim za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži prilikom koje je smrtno stradao biciklist Kemo Bašić s Ilidže, javlja Faktor.

Osim Sejfovića, optužnicom su obuhvaćeni još i Arif Hajradinović, Alma Sejfović, Nizama Beširević, Haris Hajrović, Goran Šakota, Samir Baltić, Jasmin Ibišević i Tarik Zećirović.

Za umješanost u pljačku, podsjećamo, sumnjiči se i Anel Hajrović koji je pobjegao u Hrvatsku gdje je uhapšen zbog drugih krivičnih djela, i trenutno je nedostupan bh. organima gonjenja.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, i to za razbojništvo, pokušaj ubistva, teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, pripremanje krivičnog djela te za pomaganje izvršiocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Amel i Alma Sejfović

Amel i Alma Sejfović

U optužnici se, zmeđu ostalog, navodi da su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović, te da su nekoliko dana prije toga kupili automobil i pancire. U kupovini automobila koji je korišten tokom pljačke pomogla im je Nizama Beširević.

Trojicu pljačkaša 5. novembra je do Rustempašine ulice na Ilidži dovezla Alma Sejfović.

Sejfović, Hajradinović i Hajrović zatim su maskirani upali u banku i prijeteći automatskim puškama natjerali radnike da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300.000 KM.

Prilikom pljačke su udarali radnike, a po izlasku iz banke, tokom bijega automobilom alfa romeo, pucali u pravcu zaštitara banke. Hici su u pucnjavi ubili Bašića, koji je slučajno naišao biciklom.