BiH

Porezni inspektori FBiH u tri dana otkrili 252 neprijavljena radnika

26/11/2015

Porezna uprava Federacije BiH je tokom tri dana (14, 18. i 20. novembra) izvršila 772 inspekcijska nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnosti građevinarstva, ugostiteljstva, pekarstva i priređivanja igara na sreću (kladionice).

Navedene aktivnosti izvršene su na području Federacije BiH i tom prilikom su angažovani svi porezni inspektori.

U toku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da kontrolisani subjekti nisu poštivali važeće zakone, nisu prijavili 252 radnika, nisu vršili evidentiranje prometa, kao i da su 22 obveznika obavljali djelatnost bez odobrenja za rad.

Zbog utvrđenih nepravilnosti koje uključuju zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa zapečaćena su 43 objekta i izdata su 394 prekršajna naloga po kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 1.155.800 KM.

Analizom efekata inspekcijskih nadzora i komparacijom perioda od sedam dana prije provođenja nadzora i sedmice u kojoj su izvršeni inspekcijski nadzori utvrđeno je drastično povećanje prometa registrovanog putem fiskalnih uređaja. Naime, kontrolisana ciljna grupa je u periodu od 7. do 13. novembra imala evidentiran promet od 21.136.545,38 KM, a u periodu od 14. do 20. novembra promet od 104.717.823,35 KM, što je povećanje od gotovo pet puta.

Ovi rezultati i pokazatelji obavezuju Poreznu upravu FBiH da nastavi intenzivne kontrole i aktivnosti na sprečavanju sive ekonomije i uvođenju finansijsko-fiskalne discipline sve dok postoji i jedan neprijavljeni radnik.

Porezna uprava FBiH je zahvalila obveznicima kod kojih u postupku nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju i pozvala sve porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

– Porezna uprava FBiH uz punu diskreciju poziva građane da Poreznoj upravi prijave nepoštivanje poreznih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje. Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva 080 020 333 – navodi se u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću PUFBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.