Poruka građanima BiH: Borite se za prostorije bez duhanskog dima

Dan bez cigareta

Medicinski radnici danas su poručili građanima Bosne i Hercegovine da se izbore za prostorije bez duhanskog dima.

Oni su danas na pres-konferenciji u Sarajevu u organizaciji Udruženja PROI, povodom Dana bez cigareta, podsjetili da prema Zakonu o ograničenoj upotrebi duhanskog dima pušenje nije dozvoljeno ni u trgovačkim centrima.

– Koristimo se rezultatima istraživanja, po kojima ni u jednoj zemlji na svijetu nije propao ugostiteljski faktor uvođenjem zabrana pušenja u zatvorene javne prostore. Uvođenjem posebnih pušačkih prostorija i mehanizama ventilacije ne predstavlja nikakvu zaštitu – kazala je koordinatorica za kontrolu duhana iz Federalnog ministarstva zdravstva Aida Ramić-Čatak.

Boravak u prostoru bez duhanskog dima, smatra ona, ne treba ostati “san već realnost za koju treba da se bore svi građani Bosne i Hercegovine”.

– Zato danas dižemo glas za pravo na zdravlje, pravo na život i boravak u prostorima u kojima neće sigurno manjina imati veća prava u odnosu na većinu, jer je pravo na zdravlje najstarije, najznačajnije – pravo iznad svih dogovora, interesa i drugih aspekata – naglasila je Ramiz- Čatak.

U Bosni i Hercegovini, navela je, sukobljavamo se s visokim procentom pušača u odraslom stanovništvu koji ne jenjava uprkos tome što se stalno podržava trend povećanja cijena cigareta, te “smo još uvijek zemlja koja ima skoro polovinu pušača u odraslom stanovništvu“.

Efekti rasta cijena cigareta vidljivi su, kako je navela, kod školske djece. Međutim, po riječima dekanese Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Dijane Avdić broj studenata – pušača na fakultetima se ne smanjuje.

– Nažalost oni već ulaze u riziko faktore za razna oboljenja, kao što su kardiovaskularna oboljenja – upozorila je Avdić.

Okvirna konvencija o kontroli duhana je dokument koji je napravio historijske promjene na globalnom planu, s obzirom da zahtijeva potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima, pa čak i u automobilima.

– Nadam se da ćemo i mi težiti ka ovoj praksi i dobiti zakon koji će uvesti kompletnu zabranu pušenja u zatvorene javne prostore kao međunarodnu potvrđenu praksu, koja jedina i potpuno štiti zdravlje stanovništva – poručila je koordinatorica za kontrolu duhana iz Federalnog ministarstva zdravstva Aida Ramić-Čatak.

Specijalista higijene – zdravstvene ekologije Senada Hadžijusufović također je istakla da treba biti uvedena potpuna zabrana duhanskih prerađevina, jer se jedino tako stanovništvo može zaštiti.

Dan bez cigarete obilježava se danas, s ciljem razvijanja svijesti kod ljudi o štetnosti pušenja i o posljedicama koje može prouzrokovati.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko šest miliona ljudi, pri čemu u svijetu puši više od tri milijarde ljudi.

Ta navika može dovesti do nastanka raznih vrsta malignih bolesti (karcinoma bronha i pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnog mjehura, gušterače, vrata maternice), kao i do nastanka hronične opstruktivne bolesti pluća i niza drugih oboljenja organa za disanje.