BiH

HNK

Poruka iz Ministarstva zdravstva: Ni Švicarska ne bi izdržala zahtjeve sindikata

22/01/2021

Naveo je i da je prijedlog kolektivnog ugovora koji je dostavljen Vladi, već na prvo čitanje bio neprihvatljiv. Predviđao je koeficijent, satnicu te proširenje i uvođenje novih materijalnih prava

Generalni štrajk radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) traje već mjesec ipo, ali konkretnih pomaka bez obzira na pandemiju i potrebe pacijenata, dosad nema. Vlada je u međuvremenu imenovala pregovarački tim, ali pregovori nisu započeli, jer pregovarački tim s druge strane prema tvrdnjama vlasti, nije reprezentativan, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom Vlada HNK je jutros organizovala konferenciju za medije, ali se novinarima nije obratio ministar Goran Opsenica, već njegov pomoćnik Antonio Vujica.

Podsjetio je da je u proljeće prošle godine pokrenuta inicijativa za potpis Kolektivnog ugovora, ali i da je prethodno bilo potrebno ustanoviti reprezentativnost sindikata.

“Dobili smo dva zahtjeva za reprezentativnost, a nakon procjene, reprezentativnost je dobio samo Sindikat SKB-a Mostar. Drugi sindikat nije ispunjavao sve uvjete. Radilo se o broju članova u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Nakon toga, poslali smo upit Federalnom ministarstvu zdravstva u kojem smo pitali da li jedan sindikat može zastupati ostale, na što smo dobili potvrdan odgovor, ali uz uvjet da taj sindikat ispunjava sve što nalaže zakon”, rekao je Vujica.

Naveo je i da je prijedlog kolektivnog ugovora koji je dostavljen Vladi, već na prvo čitanje bio neprihvatljiv. Predviđao je koeficijent, satnicu te proširenje i uvođenje novih materijalnih prava.

“To su neostvarivi brojevi koji bi direktno narušili ugovor sklopljen sa Sindikatom doktora medicine. Vlada im je dostavila istovjetan prijedlog, a oni su zatražili povećanje u iznosu, a ne u postotku, iako bi se trebao računati postotak, a ne iznos. Kada se vidjelo da nema zajedničke riječi, Ministarstvo je poslalo prijedlog rješenja o imenovanju pregovaračkog tima i odluku o određivanju datuma početka pregovora, kao i protokol o vođenju postupka. Sindikati su odluku o štrajku donijeli dan prije pregovora. Nije uredu da se štrajkuje tokom pregovora. Imali smo prigovor na sastav njihovog pregovaračkog tima, jer on ne odražava reprezentativnost”, istakao je Vujica.

Naveo je i kako u svemu najviše ispaštaju pacijenti te da svakodnevno u sektor rada Ministarstva zdravstva pristižu pritužbe o izostanku zdravstvene zaštite.

“Pregovori nemaju alternativu. Zakon precizira da pregovarati mogu poslodavac i reprezentativni sindikat. Ono što od nas traže sindikati ne bi izdržala ni Švicarska. Jeste li čuli da i u jednoj branši sindikat spominje neplaćeno odsustvo od tri godine”, upitao je na kraju Vujica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.