Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Poruka iz Mostara: Mir i zajedništvo Bošnjaka, Srba i Hrvata nemaju alternativu

12/04/2016

BiH želi boljitak i napredak svojim susjedima i usmjerena na najtješnju privrednu saradnju sa susjednim zemljama – Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na ceremoniji otvaranja 19. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2016, čiji je ovogodišnji partner Republika Turska, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je u obraćanju istakao kako je od svog osnivanja Mostar bio grad koji je povezivao ljude, grad privrednika, grad trgovaca, čvorište puteva i mjesto susreta.

“Drago mi je da ta tradicija živi i danas, i da Mostar okuplja poslovne ljude, velike i male privrednike, ulagače, domaće i inozemne, kao živo i djelatno središte čiji značaj raste iz godine u godinu, polako, ali sigurno. Ovakve manifestacije su dragocjene, jer šalju u svijet pozitivnu poruku o Mostaru i Bosni i Hercegovini”, rekao je Izetbegović, naglasivši da ove godine se očekuje 50.000 posjetilaca na Sajmu.

izetbegovic

Izetbegović je izrazio posebno zadovoljstvo što je ove godine zemlja partner sajma Republika Turska, obzirom da je, kako je rekao, u posljednjim godinama saradnja Bosne i Hercegovine s Turskom u usponu na svim poljima.

„Mnoga su područja u kojim se ta saradnja baš ovdje, u Hercegovini, može razvijati u budućnosti. Prije svega bih istakao turizam i poljoprivredu, koji su i dosad činili okosnicu te saradnje. Zato je jako dobro što u okviru Sajma imamo i podsajamske manifestacije, od kojih je jedna upravo Sajam turizma. Hercegovina u ovoj grani privrede uz malo truda može prednjačiti, ne samo u okvirima BiH, nego i regionalno“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović.

Podsjetio je da je prije nepuna dva mjeseca BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU, te dodao:

„Uprkos svim našim razlikama, mimoilaženjima i sukobima iz prošlosti, imali smo snage prepoznati put u budućnost. To je put napretka i integracije, put koji će našim građanima omogućiti da u punoj mjeri iskoriste sve prednosti koje imamo. Podsjećam, naša valuta je stabilna, zakonska regulativa pogoduje investicijama i obezbjeđuje sigurnost stranih ulaganja, naši energetski potencijali su značajni, imamo izvanredne prirodne ljepote i kulturnu baštinu, a prije svega, imamo dovoljno sposobnih i obrazovanih ljudi koji su spremni da vrijedno rade“, rekao je Izetbegović.

Naglasio je kako BiH boljitak i napredak želi i svojim susjedima, te da je usmjerena na najtješnju privrednu saradnju sa susjednim zemljama – Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom.

“Dobro je da smo u ovom periodu zajedno opredijeljeni da ostvarimo ono što je Hrvatska već postigla – članstvo u EU. I dobro je da smo spremni da jedni drugima na tom putu pomognemo. Bosna i Hercegovina može bolje, to nam pokazuju promjene koje smo pokrenuli u proteklih godinu dana, promjene u sklopu kojih smo se obavezali na dijalog, kompromis i reforme koje će donijeti napredak. Događaji poput ovog sajma su konkretni koraci u tom smjeru“, istakao je Izetbegović.

Nadam se i verujem da će Hrvati, Bošnjaci i Srbi umeti da opredele svoju budućnost mnogo bolje i durgačije nego je to bilo u prethodnih 75 godina. Želim im zajedništvo, mir i puno stabilnosti, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, na današnjoj ceremoniji otvaranja 19. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2016.

“Ono što je važno to je da je Srbija, odnosno BiH za Republiku Srbiju treća izvozna destinacija. To je naš četvrti spoljnotrgovinski partner, da imamo stalan rast trgovinske razmjene sa BiH, da želimo da to unapređujemo u narednom periodu i da to ne bude samo ili najvećim delom Republika Srpska, nego svi delovi BiH, i jednako zapadna koliko i istočna Hercegovina”, poručio je Vučić.

vucic

Dodao je kako je danas u Mostar došao da prenese prijateljske pozdrave naroda i građana Srbije.

“Došao sam da kažem da ćemo mi dati sve od sebe da očuvamo i unapredimo naše prijateljske odnose, da ekonomiju pomeramo unapred. Spremni smo da razgovaramo o ukidanju brojnih barijera u našem poslovanju”, rekao je Vučić.

Istakao je kako će to samo donijeti dobro ekonomijama zemalja regija.

“Pošto smo u Mostaru, za nas Srbe od posebnog značaja, kao gradu Alekse Šantića, nadam se i verujem da će Hrvati, Bošnjaci i Srbi umeti da opredele svoju budućnost mnogo bolje i durgačije nego je to bilo u prethodnih 75 godina. Želim im zajedništvo, mir i puno stabilnosti”, zaključio je Vučić.

Bosna i Hercegovina uvijek će imati prijatelja u Republici Hrvatskoj, poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolidna Grabar-Kitarović na ceremoniji otvaranja 19. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2016.

Pozdraviši sve prisutne u, kako je rekla, “prekrasnom, suncem okupanom, našem Mostaru”, poželjela je organizatorima puno uspjeha.

20160412_2_15450856_7578076_Web

“Veselim se što ćemo danas provesti barem malo vremena zajedno i razgovarati o mogućnostima saradnje. Hrvatska ima posebnu odgovornost prema našoj dragoj BiH. Ako pogledate geografski, Hrvatska doslovno drži BiH u zagrljaju. Ta nas blizina obvezuje na pomoć i potporu, u Hrvatskoj ćete uvijek imati partnera i bliskog prijatelja”, rekla je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je da Hrvatska predstavlja jednog od najvećih ulagača u BiH na osnovu čega su gospodarske pretpostavke ogromne.

“Sve ono što je povezano uz razvoj naše infrastrukture, to predstavlja i razvoj infrastrukture u BiH te stvaranje uvjeta za razvoj trgovine, kao i potpora BiH na putu evropatlantskih integracija. To uključuje i potporu hrvatskom narodu kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH. Još jednom, u Hrvatskoj ćete imati prijatelja, veselim se sljedećoj godini kada će Hrvatska biti zemlja partner Sajma”, kazala je Grabar-Kitarović.

Visoko prisustvo državnih zvanica na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru pokazuje da pitanje ekonomije predstavlja centalno pitanje našeg regiona, izjavio je u svom obraćanju na svečanom otvorenju Sajma predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

vujanovic

Vujanović je zbog održavanja Mostarskog međunarodnog sajma privrednika iskazao osjećaj da ga iz više razloga doživlja posebnim.

“Doživljavam ga posebnim jer očigledno ove godine, 19. put, ima najveći broj izlagača. Doživljam ga posebnim jer je partner Sajma Turska koja nesumnjivo izražava potrebu većeg ekonomska prisustva na regionu, Doživljavam ga posebnim zbog ovako visokih državnih zvanica koje svojim prisustvom pokazuju da pitanje ekonomije predstavlja centralno pitanje našeg regiona“, istakao je Vujanović.

Naglasio je da se mora više učiniti da bi se razgovaralo o sadašnjosti i budućnosti i omogućila bolja ekonomska i trgovinska saradnja te bolji investicioni ambijent.

“Mi smo tu da bismo pomogli da se savladaju trgovinske barijere i dobiju nove trgovinske olakšice i našim privrednicima omoguće sadržajnije, lakše i intenzivinije veze. Spremni smo da ponudimo sve ono što kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju činimo, da ponudimo sve ono što radimo kroz CEFTA-u i spremni smo da učinimo sve na bilateralnom planu da se privredna saradnja i olakša i obrza i postane jeftinija”, izjavio je Vujanović.

Dodao je da je Crna Gora spremna ponuditi konkretne i dobre primjere radi primjerenije ekonomske i trgovinske saradnje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.