BiH

Kathleen Kavalec

OSCE: VSTV ima ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u pravosudne institucije

11/02/2021

Ambasadorica Kavalec je istakla da VSTV bi trebalo da služi kao primjer, pridržavajući se najviših etičkih standarda u svom radu na jačanju procedura imenovanja i disciplinskih postupaka

Povodom izbora novog rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, čestita novoizabranom predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji, kao i novoizabranim potpredsjednicama Saneli Gorušanović-Butigan i Biljani Simeunović, saopćeno je iz ureda Misije OSCE-a u BiH.

– Misija podržava VSTVBiH kao ključnu instituciju čiji je mandat da osigura nezavisnost, nepristrasnost i profesionalizam bh. pravosuđa. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine BiH kao tijelo zaduženo ne samo za imenovanje sudija i tužilaca već i za kreiranje, ocjenjivanje i diseminaciju pravosudne politike u BiH, ima ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u pravosudne institucije te mora biti predvodnik reformi u pravosuđu – navela je ambasadorica Kavalec.

Ona ističe da VSTV treba da bude primjer, pridržavajući se najviših etičkih standarda u radu na jačanju procedura imenovanja i disciplinskih postupaka.

– Misija OSCE-a u BiH ostaje blizak partner VSTV-a i raduje se saradnji sa novoizabranim rukovodstvom u svim ovim procesima koji za cilj imaju jačanje integriteta, transparentnosti i odgovornosti bh. pravosuđa – naglasila je Kavalec.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.