Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vojni udar

Uhapšen saradnik Suu Kyi, protesti se nastavljaju, SAD uvodi sankcije Mijanmaru

Od puča privedeno je mnoštvo dužnosnika, uključujući i mnoge čelnike NLD-a

Bliski saradnik svrgnute čelnice Mijanmara Aung San Suu Kyi priveden je u novom talasu hapšenja nakon prošlosedmičnog vojnog puča, rekao je u četvrtak stranački dužnosnik, dok se Washington približava uvođenju sankcija hunti.

Uhapšen je i Kyaw Tint Swe ministar državni savjetnik u vladi pod vodstvom Suu Kyija, koja je u pritvoru od puča 1. februara.

Kyi Toe, član odbora za informiranje Nacionalne lige za demokratiju (NLD), partije Suu Kyi, rekao je da su Kyaw Tint Swe i još četiri osobe povezane s prethodnom vladom odvedeni preko noći iz svojih domova, prenosi Reuters.

Od puča privedeno je mnoštvo dužnosnika, uključujući i mnoge čelnike NLD-a.

Demonstranti su se u četvrtak okupili širom zemlje šesti dan zaredom.

Stotine demonstranata okupilo se i ispred kineske ambasade u Yangonu, optužujući Peking da podržava vojnu huntu uprkos kineskim demantijima.

“Podržite Mijanmar, ne podržavajte diktatore”, pisalo je na jednom od plakata na kineskom i engleskom jeziku.

Kasno u srijedu, kineska ambasada objavila je na Facebooku izjavu kojom odbacuje izvještaje na internetu o kineskim avionima koji dovode tehničko osoblje, navodeći da su jedini letovi redovni letovi koji uvoze i izvoze robu poput morskih plodova.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je potpisao izvršnu naredbu za nove sankcije odgovornima za puč i ponovio zahtjeve da se generali odreknu vlasti i oslobode civilne vođe.

Washington će utvrditi prvu rundu mjera ove sedmice i poduzima korake da spriječi generale u Mijanmaru, poznatom i kao Burma, da imaju pristup milijardi dolara vladinih sredstava Mijanmara koji se drže u Sjedinjenim Državama.

“Također ćemo nametnuti snažnu kontrolu izvoza. Zamrzavamo američku imovinu koja donosi korist burmanskoj vladi, zadržavajući pritom podršku zdravstvu, grupama civilnog društva i drugim područjima koja direktno donose korist stanovnicima Burme – rekao je Biden u Bijeloj kući.