Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlatko Miletić

Poruka u Domu naroda za Čovića i Izetbegovića: Vas dvojica ste najodgovorniji

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zlatko Miletić, samostalni delegat, kazao je da ga zabrinjava činjenica što su izmjene Izbornog zakona BiH u proceduru upućene sedam dana prije raspisivanja Općih izbora.

U toku je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), na kojoj treba biti razmatran zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Zlatko Miletić, samostalni delegat, kazao je da ga zabrinjava činjenica što su izmjene Izbornog zakona BiH u proceduru upućene sedam dana prije raspisivanja Općih izbora.

Miletić je kazao da su Čović i Izetbegović najodgovorniji, jer dogovor u vezi s Izbornim zakonom nije postignut ranije.

Miletić je Čovića i Izetbegovića nazvao “liderima naroda”.

– Najodgovorniji ste vas dvojica jer se niste  mogli dogovoriti godinu dana, kazao je Miletić.

Čović je kazao da su u hitnu proceduru krenuli jer je CIK objavio da će raspisati izbore. Čović je kazao da su prije dvije godine on i Izetbegović potpisali dva sporazuma o legitimnom predstavljanju.

Nastojali smo, kazao je Čović osvrćući se i na pregovore u vezi s ovim zakonom, ispoštovati sve ono o čemu se danas govori.

– Pijedlog koji mi predlažemo u potpunosti je u skladu s Ustavom, rekao je Čović.

Bakir Izetbegović je kazao da je legitimno predstavljanje u sporazumu potpisanom u Mostaru “bila jedna od tačaka”, te je kazao da je za njega “Željko Komšić legitimni predstavnik”.

Izetbegović je replicirao Miletiću kazavši “ja nisam predstavnik bošnjačkog naroda, ja sam predsjednik SDA”.

– Vi ste, SDP i DF, predlagali Komšića, a ja imam s tim veze koliko s ulaskom Finske u NATO, rekao je Izetbegović.

Lidija Bradara kazala je Izetbegoviću da “nije tačno da niste potpisali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”, te je kazala da to jasno stoji u sporazumu iz Mostara.