Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blokada novca za izbore

Tegeltija i Bevanda dobili direktnu poruku iz Američke ambasade u BiH

ambasada us bevanda tegeltija

Kako dva ključna čovjeka u Vijeću ministara blokiraju sredstva za održavanje izbora u BiH

Iz Američke ambasade SAD sinoć je Vijeću ministara BiH, u okviru saopštenja koje se ticalo dešavanja u Domu naroda PSBiH vezanih za Izborni zakon, samo u nekoliko riječi odaslana jasna i nedvosmislena poruka: Odobrite finansiranje Općih izbora u oktobru.

Piše: A. DUČIĆ

Ovo je zapravo direktna poruka predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji (SNSD) i ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi (HDZ). Zašto njima? U prvom redu su to ključne vladajuće stranke koje su u proteklom periodu demonstrirali u kojoj mjeri su spremni blokirati procese na nivou države. U drugom redu, Tegeltija i Bevanda su ključne osobe u Vijeću ministara i u Fiskalnom vijeću bez čiji poteza je nemoguće proces donošenja budžeta dovesti do kraja.

Naime, Ambasadi SAD-a nije promaklo da aktuelne stranke već dvije godine blokiraju donošenje državnog budžeta. Da su ga donijeli ove godine, CIK bi imao sredstva za izbori. No, to se nije desilo upravo zbog činjenice što im ne odgovara aktuelni sastav CIK-a.

Dodatno, Tegeltija i Bevanda odbili su uvrštavanje tačke dnevnog reda na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 20.04.2022. godine za donošenje posebne odluke po zahtjevu Centralne izborne komisije BiH.
Šta je CIK tražio? Odgovarajući na istup Bevande u vezi s ovom situacijom, iz CIK-a su prije nekoliko dana pojasnili da su nisu tražili odobrenje Vijeća ministara BiH da posebnom odlukom doznači Centralnoj izbornoj komisiji BiH sredstva iz „tekuće rezerve“, nego sredstva iz akumuliranih viškova iz prethodnih godina, što je puno veći fond nego tekuća rezerva.

-A i ta sredstva se dodjeljuju po proceduri kao i sredstva tekuće rezerve, shodno članu 17. Zakona o finansiranju institucija BiH. Pravni osnov za donošenje posebne odluke Vijeća ministara BiH kojim bi se odobrilo korištenje navedenih sredstava u uslovima kada nije usvojen Budžet intitucija i međunarodnih obaveza BiH je situiran u članu 11. stav 5. istog Zakona. Na navedenu proceduru je Centralnu izbornu komisiju BiH, u jednom od svojih akata, uputio i sam ministar Bevanda – naveli su iz CIK-a.

Suprotno tvrdnjama Bevande koji cijelu ovu priču smatra, kako je naveo, orkestriranim napadom na njega, navodeći da ne može sam donijeti budžet, niti zaustaviti proces njegovog donošenja, iz CIK-a su naveli:

-Centralna izborna komisija BiH nikad nije tvrdila da jedan čovjek može donijeti budžet, ali smo duboko svjesni da nekoliko ljudi koji sjede u Fiskalnom vijeću i Vijeću ministara BiH svakako mogu usporavati ili opstruirati navedeni proces usvajanja Zakona o budžetu intitucija i međunarodnih obaveza BiH. A ministar Vjekoslav Bevanda sjedi u oba navedena tijela, i ključna je osoba za prohodnost donošenja relevantnih odluka.