Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U izjavi za Fokus.ba

Poruka vlastima iz Delegacije EU u BiH: Riješite sukob interesa u skladu s evropskom praksom

delegacija eu u bih ambasada njemačka njemacke (12)

Ovo je poruka i Radmanoviću koji je kazao: Ne možete po razmišljanju nekoga iz Beča prihvatiti Zakon o sukobu interesa

Nakon Misije OSCE-a i iz Delegacije EU u BiH uputili su u izjavi za Fokus.ba nedvosmislenu poruku u vezi sa usvajanjem novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Komentirajući za Fokus.ba nacrt ovog zakona kojeg je pripremilo Ministarstvo pravde BiH a koje u nizu odredaba odstupa od evropske prakse, iz Delegacije EU u BiH za naš portal su kazali da je usvajanje i provođenje propisa o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima dio je ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te stoga jedan je od preduslova za napredak zemlje na putu ka EU.

-Učinkovita prevencija sukoba interesa u javnom sektoru je od suštinskog značaja za jačanje prevencije korupcije i vraćanje povjerenja javnosti u rad institucija. Stoga bi usvajanje novog zakona o sukobu interesa bila prilika da izabrani predstavnici u BiH pošalju jasnu poruku građanima i Evropskoj uniji da su posvećeni izgradnji društva sa jednakim šansama za sve. Više puta smo naglasili relevantnim vlastima koliko je važno osigurati usklađenost sa evropskim standardima, a u skladu sa njihovim opredjeljenjem EU perspektivi zemlje – kazali su nam u Delegaciji EU u BiH.

Podsjetimo, jučer su i iz OSCE-a za naš portal naveli da u ovom nacrtu postoje određene odredbe koje nisu u skladu s propisanim međunarodnim standardima, te da na ovim nedstacima treba hitno raditi i ukloniti ih.

Kako smo već objavili, iz nacrta kojeg šalje Ministarstvo pravde u procedure izbačeni su i bliski srodnici iz sukoba interesa u slučaju javnih preduzeća, zatim obaveza dostavljanja finansijskih izvještaja dvije godine nakon prestanka mandata. Upravo ovo onemogućava komisiji za sukob interesa koja se formira ovim zakonom uvid u eventualno naglo bogaćenje odmah nakon mandata!

Izbačena je i odredba da članove komisije za sukob interesa predlaže Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH s dvije trećine većinom, što potpuno onemogućava naprimjer opoziciji da utječe na izbor članova komisije, kao i ona da član navedene komisije ne smije biti član političke stranke u prethodnih pet godina.

O tome u kojoj mjeri su najviši dužnosnici SNSD-a i HDZ (ministar pracde BiH je Josip Grubeša) protiv zakona koji se već nalazi u proceduri Parlamenta BiH i na kojem je radio TI BiH i OSCE, govori i nedavna izajva predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojše Radmanovića (SNSD)

“Ne slažem se često s ovima iz Evropske komisije, prihvatam da diktiraju tempo, da izvršimo 14 uslova, ali njihov tempo nije prihvatljiv ovdje. Ne možete po razmišljanju nekoga iz Beča prihvatiti Zakon o sukobu inteteresa”, kazao je Radmanović u izjavi za N1.