Diplomatski skandal

Rusija vraća zlatnu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu!

lavrov_dodik

Zvaničnik ruske ambasade vanjskih poslova kazao je AFP-u da će pozlaćena ikona stara 300 godina biti vraćena BiH kako bi se uz pomoć Interpola istražilo njeno porijeklo

Zvanična Moskva objavila je danas da će vratiti u Bosnu i Hercegovinu vijekovima staru ukrajinsku ikonu koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Zvaničnik ruske ambasade vanjskih poslova kazao je AFP-u da će pozlaćena ikona stara 300 godina biti vraćena BiH kako bi se uz pomoć Interpola istražilo njeno porijeklo.

Ova zlatna ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu izazvala je pravi diplomatski skandal.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je pozlaćenu ikonu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije nekoliko dana u Istočnom Sarajevu.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje, te se pitaju kako se ta ikona našla u posjedu Milorada Dodika prije nego što je poklonio Lavrovu.

Na fotografiji se vidi i, kako je ukrajinska ambasada istakla, voštani pečat po kojem je ikona registrovana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.