Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren IPI svjetski kongres

Poruke ratnih reportera Sarajeva i Gaze: Novinari u humanoj misiji

ipi svjetski kongres
Foto: Fokus.ba

Na IPI Kongresu u glavnom gradu BiH posebno emocionalno obraćanje imao je palestinski novinar Al Jazeere koji je izgubio cijelu porodicu

U Sarajevu je večeras zvanično otvoren Svjetski kongres Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i festivala medijskih inovacija koji će se održati do 24. maja. IPI Svjetski kongres se održava pod temom “Navigacija kroz krize: Novinarstvo na prekretnici”.

Izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević u svom uvodnom govoru kazao da je demokratija uveliko oslijepljena viralnim videima, vještačkom inteligencijom i drugim pojavama na društvenim mrežama, što je jedan od izazova ne samo za novinarstvo već i za društvo u cjelini.

Slobodno novinarstvo

-Moramo se ujediniti kako bismo se borili protiv ovakvih pojava za slobodno novinarstvo. Zajedno smo jači. IPI je formiran prije 75 godina da promovira kvalitetno i nezavisno novinarstvo. Razjedinjeni smo osuđeni na neuspjeh – kazao je Maroević.

Khadija Patel, izvršna direktorica IPI-ja, istaknula je da su se stotine novinara i urednika u Sarajevu okupili kako bi sagledali mnoge krize s kojim se novinarstvo suočava.

-U nekim slučajevima to je čista finansijska kriza koja prijeti opstanku medija, u drugim slučajevima je to tehnokratsko pitanje. Ali kroz mreže, kao što je ova, možemo stvarati konekcije zarad novinarstva, koje stoji za bolje društvo, diverzitet i prosperitet. To je novinarstvo koje mora opstati. Kroz ovakve krize moramo navigirati. Nadam se da možemo doći i do odgovora o tome koji je put naprijed. Nadamo se da ćemo nakon Kongresa napustiti Sarajevo s novim idejama – kazala je Patel.

ipi svjetski kongres
Foto: Fokus.ba

Prvi panel pod nazivom „Rat, mir i novinarstvo: Razmišljanje o opsadi Sarajeva 30 godina kasnije“ održan je odmah nakon zvaničnog otvaranja IPI Kongresa. Na ovom kongresu, čiji panelisti su bili ratni novinari i snimatelji Michael Mongomery, Aida Čerkez, Duška Jurišić, Damir Šagolj i John Daniszewski, razmijenjena su iskustva o izvještavanju tokom opsade Sarajeva te o lekcijama upravo naučenim u središtu haosa.

-Dva dana prije ruske agresije na Ukrajinu razgovarala sam sa različitim ljudima iz Ukrajine o onome što se sprema. I većina mi je rekla, to je ništa, to je samo vojna vježba… Međutim, nisam se htjela s njima raspravljati niti sam bila ljuta na njih. Nešto slično smo mi doživjeli, a to je stanje negiranja stvarnosti na početku agresije na BiH – kazala je Čerkez. Dodala je da su je tadašnja dešavanja u Sarajevu na početku agresije oblikovala kao novinara.

Iskustva iz Sarajeva

-To je bila misija mog života. Ja sam tu da informišem svijet o tome šta se dešava, tako da svako onaj ko to pročita ne može kazati: ja nisam znao – rekla je Čerkez.

Jurišić je kazala kako su informacije na početku opsade Sarajevo bile gotovo važnije od same hrane i vode. Spomenula je u tom kontekstu “svjetionike” poput Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, “Oslobođenja”, te dva sedmična magazine “Slobodnu Bosnu” i “Dane”.

ipi svjetski kongres 1
Foto: Fokus.ba

Prisjetila se i situacije kada su njoj i kolegici Čerkez, kako je navela, kolege novinari koji su tada odlučili da odu na Pale i priključe se srpskim političarima na čelu sa Radovanom Karadžićem, kazali da će se vratiti za tri dana.

-I tada smo shvatili da je plan bio da se izvrši svojevrsni blickrig, da se Sarajevo zauzme u roku u tri dana – kazala je Jurišić.

Damir Šagolj, ratni fotoreporter, spomenuo je slučaj neprocjenjivog dostignuća fotoreportera svjetskog ranga Rona Haviva, koji je na samom početku agresije i praktično uoči početka opsade Sarajeva, snimio grozote počinjene u režiji Arkanovih zločinaca u Bijeljini, kazavši da su njegove fotografije koje su obišle svijet u tom trenutku mogle doći samo od stranih novinara ili fotoreportera.

Svjedočenje Al-Dahdoua

Drugi panel bio je posvećen palestinskim novinarima, a jedan od panelista bio je i Wael Al-Dahdoua koji se javio putem video linka. Al-Dahdou, kojj je izgubio ženu, dva sina, kćerku i unuka u izraelskim napadima u Gazi ispričao je vlastita iskustva, ali i iskustva palestinskih novinara koji svaki dan rizikuju svoj život izvještavajući o izraelskoj agresiji.

-Milioni čekaju naše izvještaje. Mi gubimo naše članove porodice, naše prijatelje, ali imamo upravo tu ljudsku misiju da ispunimo – rekao je Al-Dahdou.

Odgovarajući na pitanja tokom panela, on je govorio i o vlastitom bolnom iskustvu kroz koje je prošao i opstao uprkos ogromnom iskušenju.

-Moja kćerka, koja je imala šest godina, platila je svojim životom. Moj sin se pripremao da bude novinar, ali njegov život, su okončali. Izrael mi je postavio velika iskušenja, ja moram živjeti s tim – kazao je Al-Dahdou u emotivnoj ispovijesti.