BiH

"Otpor sa margine"

Poruke sudionika Povorke ponosa koja se održava danas u Sarajevu

14/08/2021
FOTO: Fokus.ba

Uoči same povorke izložene su i poruke sudionika Povorke ponosa

Povorka ponosa pod sloganom “Otpor sa margine” bit će održana danas u Sarajevu.

Povodom tog događaja na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine je veliki broj pripadnika policije.

Kako je najavljeno Povorku ponosa će osiguravati 1.000 policajaca.

Iz Organizacionog odbora Povorke ponosa ranije su objavili detalje u vezi s dašanje povorke, načinu dolaska na povorku, tehničke, sigurnosne i druge upute za dolazak i učešće.

Uoči same povorke izložene su i poruke sudionika Povorke ponosa.

Bh. povorka ponosa će krenuti u 12. sati. Biti će aktivan samo jedan ulaz, od 10 do 12 sati. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12. sati, nakon toga niko više neće moći da uđe na Povorku ponosa.

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom “Ima izać” održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba. Održana je bez incidenata.

Druga bh. Povorka ponosa održana 23. augusta prošle godine u Sarajevu online zbog pandemije koronavirusa. Tada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Prva povorka ponosa u svijetu organizovana je u New Yorku, 1970. godine, 28. juna, na godišnjicu i u čast Stonewall-ske pobune. Taj događaj je jedna od historijskih prekretnica u borbi za prava LGBTI osoba. Pobuna je započela kao revoltna reakcija na česte racije Stonewall Inn paba, a povele su je trans žene i drag kraljice. Povorka ponosa tako postaje jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove sa kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTI skraćenice; lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interspolne osobe

Prva povorka ponosa u Evropi organizovana je 29. aprila 1972. godine u Berlinu (Njemačka). Odmah naredne godine uslijedile su povorke ponosa u Londonu, Dublinu, Oslu, Helsinkiju i Amsterdamu. Sve povorke su značajno promijenile poziciju LGBTI osoba u društvu, pridonijele su vidljivosti i postavljanju političkih zahtjeva. Povorke ponosa su uvijek nosile snažne poruke koje su skretale pažnju na pitanja homofobije, nasilja na LGBTI osobama, uvođenja i provođenja zabrane diskriminacije nad LGBTI osobama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.