Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivična prijava

Posao za Tužilaštvo HNK zbog mHE na Neretvici

neretvicaea (1)

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK tražilo je od Općine Konjic izjašnjenje o izdatim dozvolama i spis predmeta

Kantonalno tužilaštvo HNK je zaprimilo prijavu protiv odgovornih u Općini Konjic zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi. Prijavu je podnijelo Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” zbog izdavanja odobrenja za građenje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici i to mHE Srijanski most i mHE Gorovnik. Odobrenje za građenje, kažu u Udruženju, potpisano je bez priložene energetske dozvole/odobrenja, čime su prekršeni kantonalni i entitetski zakoni i uredbe. Udruženje je uz prijavu dostavilu svu potrebnu dokumentaciju i sada čekaju reakciju Tužilaštva, piše Žurnal.

– Rješenje o odobrenju za građenje je u oktobru 2018. potpisao Esad Omerović, dipl. ing. građ., koji se nalazi na čelu Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic – upozoravaju.

Općina Konjic je odobrenje za gradnju izdala iako investitor – Elektroprivreda BiH – nema energetsku dozvolu. Zvaničnu potvrdu toga da EP BiH nema potrebnu dokumentaciju dobio je i Aarhus centar BiH od Ministarstva energetike i rudarstva Federacije BiH.

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK tražilo je od Općine Konjic izjašnjenje o izdatim dozvolama i spis predmeta. Zahtjev je Ministarstvu podnijelo udruženje “Zeleni Konjic”, tražeči poništenje dozvola, ali se Općina Konjic oglušila o zahtjev kantonalne instance.

Podsjetimo da je Općina Konjic nedavno gradnju malih hidroelektrana okarakterisala kao interes općine. Načelnik Osman Ćatić (SDA) na sastanku sa predstavnicima Elektroprivrede BiH poručio je kako Općina Konjic i Elektroprivreda neće odustati od izgradenje postrojenja unatoč građanskom buntu koji je nedavno spriječio mašine da prođu u korito rijeke i počnu sa gradnjom.

Na rijeci Neretvici planirana je izgradnja čak 15 malih hidroelektrana. Udruženje “Pusti me da tečem” tužilo je investitora – Elektroprivredu BiH – zbog navodno nelegalnih građevinskih dozvola. U dolini Neretvice živi još nekoliko hiljada svjedoka koji mogu potvrditi da koncesionari nikada nisu proveli javne rasprave i prezentovali zakonom propisane studije, tvrde u Udruženju.

Pisali smo da je tender za nabavku opreme za mHE na Neretvici dobila kompanija Bičakčić d.o.o. u vlasništvu Edhema Bičakčića, koji je prije deset godina bio član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH.

Inače, naši sagovornici ranije su upozoravali da se projektovanje i izgradnja mHE i HE (velikih hidroelektrana) u Federaciji BiH i Republici Srpskoj baziraju na osnovu dokumentacije koju je radio Energoinvest u periodu 60-ih 70-ih i 80-ih godina. Projektna dokumentacija otuđena je iz Energoinvesta pa je veliki broj projekata koji su kasnije predstavljani kao novi, zapravo samo “prepakovan”, kažu izvori Žurnala.