Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posebna noć u Banjoj Luci: U Ferhadiji proučen mevlud (FOTO)

BiH

aa_picture_20150613_5611081_web

Muslimanski vjernici u Banjaluci večeras su dočekali posebnu noć, jer je u Ferhadiji, Ferhat-pašinoj džamiji, proučen mevlud u okviru predramaznskih priprema i ramazanskog programa ibadeta, javlja Anadolu Agency.

Veliki broj vjernika obavio je večeras molitvu u Ferhadiji nakon 22 godine, jer je 1993. godine ona srušena do temelja. Obnova, odnosno ponovna izgradnja ove džamije koja je prvobitno izgrađena 1579. godine, napokon je završena.

“Večeras mi dijelimo radost što imamo mevlud u Ferhadiji i svako od nas vjernika je na jedan poseban način dočekao ovaj trenutak da se Ferhadija završila. Ona od večeras zvanično služi svojoj svrsi. Mi ćemo, ako Bog da, večerašnjim učenjem mevluda početi sve aktivnosti, ono što jedna džamija može pružiti to je beš-vakat namaza, džume, mukabele tokom ramazana i naravno centralne manifestacije koje će se desiti 17. i 27. noći biće obilježene ovdje u Ferhadiji”, izjavio je za Anadolu Agency Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Večerašnji mevlud organizovali su Muftijstvo banjalučko i Medžlis Islamske zajednice Banjaluka.

“Večeras imamo najeminetnija imena s područja Bosne i Hercegovine, učača mevluda i na kraju prigodno predavanje Safeta ef. Karahmetovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Šamac”, rekao je Spahić.

On je istakao da je ovo za vjernike u Banjaluci veliki događaj, da osjećaju veliku radost i da su sretni.

“Šta da vam kažem o tom pitanju? Večeras je nama velika noć, veliki dan da ulazimo u ovakav veliki spomenik koji smo čekali toliko godina i meni je, Banjalučaninu, posebna čast da to večeras doživim još više i jače sa svojim sugrađanima u Banjaluci”, kaže Edin Bekrić, predsjednik izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice.

Mirsada Delnezirović, predsjednica Asocijacije “Fatma” ovu organizaciju osnovala je po povratku u Banjaluku kako bi sa članicama pomogla djeci koja su se vratila, kao i zbog edukacije majki i žena. Večeras se prisjetila da je prva aktivnost ove organizacija bila dolazak na polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine. Došle su da dočekaju goste.

“Ujutro smo poranile, došle ovdje, htjeli smo da postavimo kamen temeljac, međutim u tome smo bili spriječeni. Tog dana mislila sam da sam propala u zemju, cijeli svijet mi se okrenuo. Nisam mogla da vjerujem. Jako mi je bilo žao djece, jer tog dana bilo je jako puno djece koja su bacala kamenje i jaja. Bojala sam se da civilizacija ne zaobiđe djecu”, prisjeća se Mirsada Delnezirović.

Večerašnji mevlud kaže nije mogla propustiti. Iako je slomila nogu i već tri mjeseca je na bolovanju, došla je u Ferhadiju presretna i zadovoljna.

“Osjećam bogatstvo, jer ova Ferhadija je znak suživota, pomirenja, tolerancije, ona je mjesto gdje su se okupljali ljudi svih nacionalnosti. Mislim da je ovo jedan biser, prekrasna Ferhadija je obukla novo ruho, čini mi se još ljepše, možda ti neki da su znali da će biti ovako lijepa ne bi je ni rušili”, rekla je Mirsada Delnezirović, napominjući da je ovo jedan od rijetkih dana kada je ovako sretna.

Da podsjetimo, ranije je najavljeno da će zvanično otvaranje Ferhadije biti upriličeno 7. maja 2016. godine, na dan rušenja Ferhadije, koji je u Bosni i Hercegovini proglašen kao Dan džamija.

Spahić je istakao da je prije dva dana obavljena tehnička primopredaja objekta, kojem su prisustvoali predstavnici nadzornog organa, investitora i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka posebno se zahvalio TIKA-i koja je finasirala završnu fazu radova i prijateljskom narodu, narodu Turske.

Govoreći o planovima za ramazan, mjesec posta muslimana, koji ove godine počinje 18. juna, Spahić je rekao da će se u Banjaluci u 14 džamija klanjati teravija, u 11 džamija će se učiti mukabela, na jednon mjestu mukabela za žene.

“Imaćemo i prigodna predavanja za žene, u našim džamijama, posebno u Ferhadiji govoriće najbolji predavači iz Bosne i Hercegovine. Obilježavamo 17. i 27. noć ramazana, mubarek noći. Imaćemo poseban program za našu djecu, ovdje ćemo izvršiti podjelu bajramskih paketića”, rekao je Spahić.

On vjeruje da bi svaki vjernik trebao s radošću dočekati ovaj mubarek ramazan.

“Konkretno za vjernike Banjaluke Ferhadija zauzima posebno mjesto, mi ćemo imati posebne programe i to nas raduje. Čestitam mubarek ramazan rječima: Ramazan šerif mubarek olsun, ako Bog da da ga u zdravlju i rahatluku ispostimo”, dodao je Spahić.

Ferhadija zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je početkom rata u BiH, 7. maja 1993, a u Banjaluci je srušeno još 16 džamija.

Polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina.