ambasador EU

Posjeta Sattlera omladinskim organizacijama Tuzle: “Mladi ne čekaju da im drugi riješe probleme”

sattler – mladi – tuzla

Ambasador Sattler je izrazio zadovoljstvo što mladi ovim načinom rada i pristupom pokušavaju da riješe svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju, poput zagađenja koje je pitanje kvaliteta života pa sve do korupcije koja onemogućava mladima da imaju jednake šanse i napreduju u društvu

Tokom svoje posjete Tuzli, ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler je sa mladima okupljenim u nevladinim organizacijama Omladinski resursni centar i Ja bih u EU razgovarao o omladinskom aktivizmu i jačoj ulozi mladih u promociji vrijednosti i standarda Evropske unije u ljudskim pravima i demokratiji.

Projekat Mladi za vladavinu prava- Lab koji provode ove dvije organizacije a finansira Evropska unija, bio je povod da se razgovara o važnosti edukacije mladih o vladavini prava, borbi protiv korupcije, poznavanju pravosudnog sistema u BiH i ostalim aktivnostima koje ovaj projekat predstavlja i promoviše.

Ambasador Sattler je izrazio zadovoljstvo što mladi ovim načinom rada i pristupom pokušavaju da riješe svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju, poput zagađenja koje je pitanje kvaliteta života pa sve do korupcije koja onemogućava mladima da imaju jednake šanse i napreduju u društvu.

Predstavnik ORC Tuzla, Slobodan Blagovčanin, zahvalio se ambasadoru Sattleru na posjeti i interesu za njihov rad i istakao da je posjeta zvaničnika EU važna jer pokazuje podršku i želju da se ulaže u mlade ljude: „Vlasti nas često zaboravljaju i pokazuju slab interes da riješe probleme s kojima se mladi danas suočavaju“, istakao je.

Prezentovan je i priručnik “Vladavina prava-LAB” koji je za projekat uradilo Udruženje žena sudija u BiH čiji sadržaj omogućava mladima da se upoznaju sa pravnim pojmovima, predstavnicima pravosuđa, te da lakše shvate svoja prava i kako da ih ostvare i zaštite. Lara Sutović iz Ja bih u EU, istakla je kako je proces evropskih integracija kompleksan i da je edukacija i praksa mladih u mnogim sektorima i segmentima neophodna kako bi nove generacije imale aktivno učešće u tom procesu.

Posjeta ambasadora Sattlera mladima iz ORC-a i Ja bih u EU završena je obilaskom znamenitosti grada Tuzle i šetnjom Korzom gdje se razgovaralo o važnosti održavanja prosperiteta, mira i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.