Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica PDPSBiH

Poslanici iz RS-a još nisu došli, Zvizdić tvrdi da niko nije opravdao nedolazak

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
15.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Denis Zvidic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić kazao je da sjednici prisustvuje 28 zastupnika, te da niko od odsutnih nije opravdao nedolazak na zasjedanje

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s pola sata zakašnjenja od najavljenog termina, počeo je sjednicu na kojoj bi između ostalog trebali raspravljati o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Podžićevu smjenu je inicirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, a kao razlog je naveo to što je Podžić nedavno otkazao zajedničku vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Do odgode je došlo jer je ministar odbrane BiH procijenio da se vježba ne može održati zbog epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom.

Sjednica je počela bez prisustva predstavnika stranaka iz entiteta Republika Srpska, među kojima je i Nebojša Radmanović, jedan od članova Kolegija.

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić kazao je da sjednici prisustvuje 28 zastupnika, te da niko od odsutnih nije opravdao nedolazak na zasjedanje.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio je da će predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) koji od kraja jula ne učestvuju u radu institucija BiH, prisustvovati sjednici Predstavničkog doma kako bi izglasali Podžićevu smjenu.

Očekuje se da će se poslanici iz RS-a pojaviti u dijelu sjednice na kojoj bude razmatrana Podžićeva smjena.

Da bi Podžić bio smijenjen, tu odluku moraju izglasati oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema Poslovniku Predstavničkog doma PSBiH, većinom glasova mogu se usvajati zakonski prijedlozi, te odluke u prvom čitanju koje idu u drugi krug čitanja, izuzev ako zastupnici iz RS-a ne prekinu bojkot i s dvije trećine glasova glasaju protiv.

Predstavnici u institucijama vlasti BiH iz RS ne učestvuju u donošenju odluka otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina u BiH.

Poslanici iz RS-a posljednji put su prisustvovali sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 7. jula 2021. godine.