Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici iz RS-a bojkotuju sjednicu Parlamenta BiH zbog revizije tužbe

parlament-bih
Foto: I. Kralj

U Sarajevu je za sutra zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Međutim, kako sada stvari stoje, predstavnici stranaka iz Republike Srpske će bojkotovati sjednicu.

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića, danas je zatražio odgađanje sjednice.

Naime, Bosić je zatražio na sjednici Kolegija Predstavničkog doma da se sjednica tog doma zakazana za sutra prolongira dok ne bude donesena zvanična odluka o (ne)pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

On je sadašnju situaciju nazvao ustavnom krizom kazavši da se smatra da se institucije ponašaju neustavno, s obzirom na to da o reviziji odlučuju pojedinci, a ne intitucije.

Džaferović je danas potvrdio da je inicijativa Bosića odbijena i da će sjednica biti održana. Predstavnici stranaka iz Republike Srpske kazali su da će doći u zgradu Parlamenta, ali da neće prisustvovati sjednici.

Predsjedavajuća Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je novinarima danas u Sarajevu da poslanici te stranke neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma, navodeći da nisu stečeni uslovi za njeno održavanje.

– Bićemo tu u parlamentu, da ne bude pogrešno protumačeno. Ne napuštamo institucije, ne napuštamo parlament, ali smatramo da sutra nema uslova za održavanje sjednice parlamenta, jer nam ne pada na pamet da dozvolimo da se sutra u parlamentu, onim što će se dešavati, kriza još dodatno pogorša. Budite sigurni da bi se oštre diskusije vodile – kazala je Pandurević nakon sjednice proširenog Kolegija Predstavničkog doma.

Poručila je da treba da „rješavamo krizu, a ne da je produkujemo i sutrašnjom sjednicom“.

Pandurević je ustvrdila da „imamo ustavnu krizu, jer neko mimo institucija ovog sistema pokušava da preda neku tužbu”.

Kazala je da „nije ispunjen nijedan uslov koji bi omogućio da dođe do revizije presude“.

– S te strane nema razloga za brigu. Međutim, problem je u ponašanju, problem je u tome da neko pokušava biti Predsjedništvo BiH. Bakir Izetbegović nije Predsjedništvo BiH, nije parlament BiH i moramo spriječiti takvu pojavu. Niko nema pravo se postaviti iznad institucija i iznad Ustava – navela je Pandurević.

Dodala je da traže „da se Predsjedništvo BiH ponaša u skladu s Ustavom BiH kao i sve ostale institucije i da nastavimo da radimo“.

– Takvo ponašanje, kao što je sam Izetbegović rekao, može otvoriti najveću postdejtonsku krizu unutar zemlje. Mi ne želimo krizu u ovoj zemlji, mi želimo da radimo, želimo evropske integracije – istaknula je Pandurević.