Nastavljeno suđenje u predmetu “Edin Arslanagić i drugi”

bosnalijek arslanagic sudjenje 3 (3)

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedokinje Ferihe Šarenkapa, bivše v.d. i direktorice Sektora za opće usluge u sklopu Bosnalijeka d.d., danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima, koji se terete za organizirani kriminal.

Osim Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Šefik Handžić, Hasan Šepo, Amar Arslanagić, Aida Selvić i Jasmin Šepo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a koja su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Svjedočenje Šarenkape se odnosilo na pitanja iz djelokruga Sektora kojim je rukovodila, uključujući odnose između Bosnalijeka i Brštanice, odnosno firme Carpa Diem, te investicije iz inkriminiranog perioda, odnosno izgradnju apartmanskog naselja na planini Bjelašnici, kao i određenih procedura, ponuda i ugovora, karakterističnih za taj period.

Svjedokinja je govorila o vlastitim saznanjima u vezi s načinom rada restorana u sklopu Bosnalijeka, te ulozi firme Brštanica u tome, kao i u izgradnji spomenutog apartmanskog naselja.

Navela je, između ostalog, da su svi uposlenici, kao i gosti Bosnalijeka mogli koristiti usluge restorana, odnosno da su mogli jesti i piti uz najavu i bez ograničenja, te da te usluge niko od njih nije plaćao. Govorila je i o organiziranju koktela u povodu Dana Bosnalijeka, „Porodičnog dana“ i drugim povodima.

Svjedokinja je kazala da je najviše bila fokusirana na investicije, te da je radila na evaluaciji ponuda za izvođenje određenih radova, izvještavala o toku izgradnje, odnosno pratila izvođenje radova na više projekata, prisjećajući se da su u inkriminirano vrijeme realizirane najmanje dvije velike investicije, vrijedne 32, odnosno 17 miliona KM

Ostatak svjedočenja odnosio se na evidenciju prisustva uposlenika, fakturiranje određenih usluga, uključujući i prijevoz radnika Bosnalijeka u skladu s ugovorom s GRAS-om, a potom i Centrotransom, te na pitanja održavanja i prodaje/kupovine spomenutih apartmana pod povoljnijim uvjetima.

Svjedokinja je potvrdila i autentičnost vlastitog potpisa na nekim od predočenih joj ponuda, a njen iskaz propraćen je brojnim prigovorima strana u postupku, kao i pitanjima članova Sudskog vijeća, kojima je insistirano na konkretnijim/preciznijim odgovorima, uz opasku da su njeni odgovori uopćeni.

KSS je u međuvremenu, a na temelju Sporazuma o priznanju krivnje izrekao je kaznu od jedne godine zatvora Izetu Arslanagiću, ranijem šestooptuženom u “slučaju Bosnalijek”, uz mjere oduzimanja nezakonito stečene imovine i oduzimanje dionica koje su upisane u registar vrijednosnih papira, a koje će postati vlasništvo Federacije BiH.

Nastavak dokaznog postupka u ovom predmetu zakazan je za 6. mart, kada bi trebalo uslijediti saslušanje novih svjedoka optužbe.