Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici PSBiH na godišnjem odmoru: Nema “bijelog hljeba” po isteku mandata

parlament prazan

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koriste polovinu godišnjeg odmora u skladu sa Zakon o radu u institucijama BiH i taj godišnji odmor je započeo početkom i trajat će do kraja augusta, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Momčilo Novaković, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH.

“Nakon toga slijede pripreme za 4. septembar kada se održava posljednja sjednica Predstavničkog doma PS BiH i time taj dom završava svoj mandat. Tako da je drugi dio godišnjeg odmora praktično otvoreno pitanje, odnosno poslanici formalno neće imati mogućnost da izaberu kada će koristiti drugu polovinu godišnjeg odmora”, navodi Novaković.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove PS BiH naglašava da zastupnici i delegati koji ponovno ne budu izabrani, neće moći koristiti pravo na plaću u trajanju od 12 mjeseci nakon isteka mandata, privilegiju popularno nazvanu “bijeli hljeb”.

“Formalno i suštinski usvojene su izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, objavljene su u Službenom glasniku BiH i poslanici i delegati nemaju pravo na korištenje 12 mjeseci takozvanog bijelog hljeba. Mislim da je priča o podnošenju zahtjeva besmislena. Čak neko i ako se našali pa podnese zahtjev u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, taj zahtjev će biti odbijen”, istakao je Novaković.

Interesantno je da se Novaković kao dugogodišnji zastupnik i delegat u PSBiH sa ukupno 16 godina parlamentarnog staža odlučio povući i utrku za Parlamentarnu skupštinu BiH prepustiti mlađim.

“Svi mi govorimo stalno kako je vrijeme za mlade, a čvrsto smo se uhvatili tih pozicija i ne prepuštamo nikome. Ja sam odlučio da budem jedan od tih koji svojim primjerom pokazuje da je stvarno vrijeme za mlade. Naime, nisam želio da idem ni na jednu listu. Nisam se kandidovao ni za jednu poziciju što se tiče parlamenata, tako da u mojoj partiji, NDP-u, mladi će imati priliku da se kandiduju. Ko će dobiti mandat, naravno, pokazat će izborni rezultati”, istakao je Novaković.

Momčilo Novaković bio je zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH u tri mandata i to od 2002. do 2006., od 2006. do 2010., te od 2014. do 2018. godine, te delegat u Domu naroda PS BiH od 2000. do 2002. godine.