27. juna

Poslanici RS-a pozivaju građane na mirno okupljanje u Banjoj Luci

drasko stanivukovic

Mi živimo u gradu u kojem se narod boji prošetati samim centrom zbog onih koji treba da ih štite, a ne zastrašuju – rekao je Stanivuković

Najaktivniji parlamentarci Republike Srpske Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović sutra će predati zahtjev policiji za mirno okupljanje građana, 27. juna na glavnom banjalučkom trgu.

– Povod za okupljanje je represija koju pripadnici MUP-a Republike Srpske sprovode nad građanima – saopćio je Stanivuković.

Kaže da je to prvi put da narodni poslanici upućuju ovakav zahtjev i da, ako zaista živimo u demokratskom društvu, nema razloga da bude odbijen.

-Nikada ne zaboravljamo da smo poslanici, poslani i birani od naroda da štitimo njihove interese. Štitimo riječima u skupštini, ali moramo i na ovaj način, jer ovakvo iživljavanje, maltretiranje i nehumanost su prešli svaku mjeru. Mi ćemo preuzeti inicijativu i kao narodni poslanici ćemo stati na prvu liniju borbe za naša prava i zaštitu građana. Mi živimo u gradu u kojem se narod boji prošetati samim centrom zbog onih koji treba da ih štite, a ne zastrašuju – rekao je Stanivuković.

Jelena Trivić kaže da će mirno okupljanje biti održano u skladu s Ustavom RS-a.

-Kao odgovorni narodni poslanici koji smo položili zakletvu da ćemo poštovati Ustav RS-a, želimo da iskoristimo upravo ona građanska prava koje nam je Ustav omogućio. Prema Ustavu, građanima je zajamčena sloboda misli i opredjeljenja, kao i pravo na mirno okupljanje i javni protest – istakla je Trivić.