Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Poslanici SP-a se okrenuli protiv stranačkog šefa: Od Viškovića zatražili smjenu Đokića

djokic

Na sjednici Kluba su donijeli zaključak da će nastaviti djelovanje kao poslanici SP-a, u okviru vladajuće koalicije RS

Poslanici Socijalističke partije (SP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražili su večeras od premijera RS-a Radovana Viškovića smjenu ministra rudarstva i energetike Petra Đokića koji je lider socijalista.

Predsjednik poslaničkog Kluba SP-a Maksim Skoko kazao je novinarima sa će dopis s tim zahtjevom uputiti entitetskom predsjedniku Vlade.

Na sjednici Kluba su donijeli zaključak da će nastaviti djelovanje kao poslanici SP-a, u okviru vladajuće koalicije RS.

Prethodno je pet poslanika SP-a napustilo današnju sjednicu Izvršnog odbora partije, te održalo sastanak Kluba poslanika.

“Naš prioritet je da sačuvamo ugled partije, ugled institucija RS i ugled ministarstva. Umjesto pritisaka i izbjegavanja da se da bilo kakav odgovor, bolje bi bilo da se povuče sa pozicije ministra, jer to nije samo naš zahtjev, nego i zahtjev članstva, među kojem je veliki broj demobilisanih boraca. Veoma je važno da naglasimo da predsjednik Đokić nije imao podršku partije za potpisivanje ugovora na koji je negativno mišljenje dalo i Pravobranilaštvo RS, u slučaju vjetroelektrane Grebak”, istakao je šef kluba poslanika SP u NS RS i potpredsjednik Socijalista Maksim Skoko.

Predjsednik regionalnog odbora Socijalističke partije Krajina i bivši ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović poručio je da je ostavka najmanje što Petar Đokić može da uradi kako bi doprinio partiji.

“Borci neće i ne žele da oproste ovakvo ponašanje, a među Socijalistima je veliki broj demobilisanih boraca VRS. Kao ministar, Petar Đokić je djelovao mimo statuta partije, protiv politika za koje se zalažemo i protivno stavovima Pavobranilaštva, a sve to da bi jedan pripadnik paravojne formacije koja je poznata po zločinima nad srpskim narodom, dobio koncesioni ugovor. Na logično pitanje, čemu sve to, nema odgovora, nego se i dalje spletkari, lobira i pokušava ignorisati činjenica da Socijalistička partija i svi iskreni socijalisti neće da budu dio toga”, rekao je Savanović.

I predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Banja Luka i poslanik Goran Selak naveo je da ni jedan pojedinac ne može da bude iznad statuta partije ili da radi suprotno politikama za koje se zalažu socijalisti.

Tvrdi da je napuštanje sastanka logičan odgovor na pokušaje da se zataškaju problemi u SP-u.

Zanimljivo, ovo je drugi slučaj u kratkom periodu, u kojem bi šef partije koja je u koaliciji s SNSD-om mogao ostati bez fotelje, kako u institucijama tako i one na čelu stranke. Podsjećamo, dugogodišnji predsjednika DNS-a Marko Pavića nedavno se povukao sa čela stranke.