Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici u Predstavničkom domu o Izvještaju Evropske komisije o BiH

PSbih1

Neki od poslanika vladajućih stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) izjavili su da podržavaju raspravu o Izvještaju Evropske komisije o BiH te da je ne izbjegavaju, kako to tvrde predstavnici političkih stranaka u opoziciji, dok Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić smatra da će otvorena rasprava o Izvještaju Evropske komisije o BiH pokazati da nema napretka na evropskom putu.

– Imate zvanične stavove predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i lidera u ovoj zemlji koji govore da nam ide ružičasto na evropskom putu, a s druge strane, zvanični izvještaji govore nešto sasvim suprotno – kazao je Šepić danas novinarima u Sarajevu.

Bez obzira na to, istakao je, PSBiH mora otvoriti raspravu o ovoj temi te jasno iznijeti svoj stav i mišljenje, kao i donijeti preporuke kako riješiti probleme.

– Aktuelna vlast i lideri u tom smislu nisu pokazali nikakvu vrstu kapaciteta. To jasno stoji u dokumentu koji nas je potpuno zakovao za dno ove evropske ljestvice, ne samo u regionu, već i u poređenju sa svim zemljama koje u ovom trenutku pregovaraju ili imaju neku vrstu ugovornog odnosa sa Evroskom unijom – rekao je Šepić.

Na tvrdnje stranka iz opozicije da vladajuće stranke pokušavaju izbjeći raspravu o Izvještaju Evropske komisije o BiH, šef kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Fazlić ustvrdio je da ova i ostale stranke parlamentarne većine uopće ne izbjegavaju raspravu o materijalu koji je danas dostavljen poslanicima.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović, koji je i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, kazao je da podržava raspravu o Izvještaju Evropske komisije o BiH koji je naknadnom odlukom ipak uvršten u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog naroda, iako, kako je rekao, pripada “vladajućoj stranci”.

Lovrinović je posebno naglasio da je u prehodnom periodu, na zahtjev opozicionih stranaka, tačka tokom koje bi se trebalo raspavljati o spomenutom izvještaju, nekoliko puta bila uvrštena u dnevni red sjednica Doma naroda, ali da se nijedan poslanik nikada nije javio za riječ.

– Sada je 2018. i “pet minuta” prije izbora i sada žele diskutirati o nečemu što piše u posebnom Izvješću Evropske komisije, a što se njima sviđa – kazao je.

Poslanik HDZ-a, između ostalog, konstatovao je da je Evropska komisija, prilikom iznošenja svojih ocjena o napretku BiH na evropskom putu samo ukazivala na probleme, a da se nije dublje unosila u to kako je do njih došlo.

Novinarima se obratila i šefica Kluba Srpke demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević, koja je mišljenja da Vijeće ministara nema razlog za izbjegavanje rasprave i razgovora o Izvještaju Evropske komisije, jer su oni jedini dobili pozitivne ocjene.

Također je napomenula da je, kako je ona primijetila, u Izvještaju zabilježen ne nazadak, već napredak u skoro svim oblastima, čak i u borbi protiv korupcije i u radu pravosuđa.

– Ne vidim da iko u BiH vidi da je stanje pravosuđa bolje danas nego prije dvije godine i da smo strpali kriminalce u zatvor, ali Evropa kaže da je to u redu – zaključila je Pandurević.