Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konstituirajuća sjednica

Poslanici u Parlamentu BiH položili svečanu izjavu, slijedi izbor rukovodstva

l_1a319f46e5fbad42a6be5de23c42867a

Predstavnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su, nakon što su na konstituirajućoj sjednici dali svečanu izjavu, pristupili izboru članova Kolegija tog Doma.

Prije predlaganja kandidata za ove pozicije, privremeni predsjedavajući Nebojša Radmanović (SNSD) je podsjetio na odredbe Poslovnika Predstavničkog doma, koje preciziraju da Dom među članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Radmanović je kazao da je na dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) iz srpskog naroda, a na dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara trenutno je Zoran Tegeltija (SNSD).

– U dogovorima zaključili smo da dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma sada treba da obavlja kandidat iz bošnjačkog naroda, da prvi zamjenik treba da bude kandidat iz hrvatskog naroda, a drugi zamjenik predsjedavajućeg kandidat iz srpskog naroda – kazao je Radmanović.

Poslanik Nihad Omerović (Narod i pravda) je za predsjedavajućeg Predstavničkog doma predložio poslanika Denisa Zvizdića (NiP).

Poslanik Šerif Špago (SDA) je kazao da zastupnici iz kluba SDA nisu učestvovali ni u kakvim dogovorima u vezi načina rada na ovoj sjednici, te je uime kluba SDA zatražio pauzu od 30 minuta.

Radmanović je napomenu da još nisu formirani klubovi poslanika, te je predložio da čuju i ostale prijedloge pa da onda da traženu pauzu.

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) je kazao da poslanici SDA funkcioniraju kao klub.

– Ne možete zanemariti našu snagu u ovom parlamentu, bez obzira što su odredbe Poslovnika takve kakve jesu. Stoga bi bilo dobro da odmah date pauzu da se konsultiramo unutar kluba – kazao je Mehmedović.

Dodao je da je privremeni predsjedavajući u uvodnom dijelu rekao da postoji dogovor, te da SDA kao najjači klub u sali ne znaju za bilo kakav dogovor.

– Volio bih da ste nam dali dodatno objašnjenje da li je neko potpisao neki sporazum o parlamentarnoj većini na nivou BiH pa da imamo taj koalicioni dogovor, da znamo i mi kako ćemo se ponašati. Zbog toga smo tražili pauzu – pojasnio je Mehmedović.

Poslanik Predrag Kožul (HDZ BiH) je za prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma predložio Marinka Čavaru (HDZ BiH).

Poslanik Milan Dunović (DF) je za predsjedavajućeg Doma predložio Zlatana Begića (DF), koji je iz reda ostalih i koji se nacionalno izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac.

Poslanik Miroslav Vujičić (SNSD) je za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma predložio Nebojšu Radmanovića, dok je poslanik Branislav Borenović (PDP), u ime poslanika Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Liste za pravdu i red – Nebojše Vukanovića, za drugog zamjenika predsjedavajućeg doma predložio Mladena Bosića (SDS).

Nakon što su poslanici predložili kandidate za članove Kolegija Predstavničkog doma data je polusatna pauza poslije koje će se izjašnjavati o predloženim kandidatima.