BiH

Poslanicima predstavljeni zahtjevi boraca koji protestuju ispred Parlamenta FBiH

24/01/2018

Borci su već osam mjeseci pred Vladom Federacije BiH i danas protestuju ispred Federalnog parlamenta, te čekaju da poslanici razmotre njihove zahtjeve i da u narednih 15 dana zakažu vanrednu sjednicu Predstavničkog doma radi razmatranja problematike boračke populacije – rekla je poslanica Demokratske fronte Alma Kratina tokom diskusije o Informaciji i analizi o stanju boračke populacije u FBiH danas na vanrednom zajedanju.

Prvi zahtjev boraca je “objava jedinstvenog registra branilaca Republike BiH kao preduslova svih zakona koji su u proceduri donošenja”.

– Borci žele da se Parlament unutar 15 dana jasno odredi koji će se podaci naći u registru. Drugi zahtjev je da se braniocima u ratu od 1992. – 1995., a koji do sada nisu ostvarili nikakva mjesečna primanja ili su ona manja od 200 KM mjesečno, uvede borački dodatak – kazala je Kratina.

Po njenim riječima, treći zahtjev je obustava finansiranja svih boračkih organizacija i saveza iz svih budžeta najmanje na jednu godinu dok se ne uradi pročiščavanje registra branilaca i provjera zakonitosti finansijskog poslovanja svih boračkih organizacija posljednjih 15 godina.

Pred poslanicima predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja BiH Drago Grbavac upitao je: “Jel normalno da sada u registru ima više od 500.000 ljudi, a pri završetku rata bilo ih je oko 300.000?”.

– Nikada ne bismo ovo pokrenuli da nije učinjena nepravda. Molim vas da što prije riješite naše zahtjeve – rekao je Grbavac.

Predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja ŽZH Vlado Marušić izjavio je da pored paraplegičara i ratnih vojnih invalida postoji kategorija boraca koji su se borili na prvoj liniji tokom cijelog rata a do sada nisu ništa dobili.

Također, sugerisao je da se smanji broj boračkih udruga smatrajući da opterećuju društvo.

– U cilju rješavanja problematike boračko invalidske zaštite ostat ćemo pri stavu da otvorimo sva pitanja i nećemo odustati od zahtjeva – kazao je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović tražeći da se riješi problem povećanja naknada za tuđu njegu i pomoć RVI parapelgičarima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.