BiH

Evropska komisija zabrinuta

Posljedice Dodikove strategije: BiH na vanjskom planu odavno nije bila udaljenija od EU

22/10/2021

U ovoj godini usklađenost s odlukama EU pala na 43 posto. Dok je bio predsjedavajući Dodik sazvao samo dvije sjednice Predsjedništva

Bosna i Hercegovina, ne samo da ne ispunjava uvjete potrebne za kandidatski status donošenjem ključnih reformskih zakona, i na polju vanjske i sigurnosne politike odavno nije bila ovako udaljena od Evropske unije.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2021. godinu navodi se da usklađenost BiH sa odlukama EU na vanjskom planu već odavno nije bila niža. U ovoj godini je, naime, doživjela nagli pad na 43 posto. Poređenja radi u 2020. dodini ta stopa je iznosila 70 posto.

U izvještaju se navodi da je ova stopa usklađenosti s odlukama EU rezultat nesuglasica u Predsjedništvu BiH. Ovdje dodatno treba navesti da je Predsjedništvo BiH za vrijeme predsjedavanja Milorada Dodika od 20. decembra 2020. do 20. jula 2021. praktično bilo u konstantnoj blokadi zbog nesazivanja sjednica. Tako su u ovom periodu održane tek dvije sjednice!

Treba napomenuti da je kasnije Dodik apriori glasao protiv svih odluka u Predsjedništvu pa i onih koji se tiče odnosa sa EU.

Procenat od 43 posto Evropska komisija u izvještaju navodi krajnje zabrinjavajućim za državu koja pretendira da postane članica EU.

-Između ostalog, zemlja se nije uskladila s odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama koje se odnose na Rusku Federaciju, Kinu, Venecuelu i Siriju. Preokretanje ovog trenda signaliziralo bi opredijeljenost Bosne i Hercegovine na svom putu prema EU – navodi se u ovom izvještaju.

Dodik kao predsjedavajući sazvao samo dvije sjednice

Također, BiH nije usklađena sa zajedničkim stavovima EU o integritetu Rimskog statuta ili povezanim vodećim principima EU o bilateralnim sporazumima o imunitetu.

Što se tiče zajedničke sigurnosne i odbrambene politike (ZBOP), Bosna i Hercegovina je uspostavila okvir sa EU za učešće zemlje i u civilnim i vojnim aspektima misije i operacije upravljanja kriznim situacijama. Tri člana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine raspoređena su u Misiji EU za obuku (EUTM) u Centralnoj Afričkoj Republici.

EU je ponudila Bosni i Hercegovini istraživanje hibridnog rizika radi identificiranja ključne ranjivosti i rješavanja istih kroz pomoć EU.

-Do sada vlasti BiH nisu iskazali interes za učešće u ovom projektu – kaže se u izvještaju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.