Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednja grupa bh. hadžija danas stiže u Sarajevo

BiH

prve hadzije stigle

Posljednji, sedmi avion sa bh. hadžijama koji su ove godine obavili petu islamsku dužnost hadž jutros je sa aerodroma u Džedi, Kraljevina Saudijska Arabija, poletio za Sarajevo.

Avion bi trebao da sleti na Sarajevski aerodrom u 13.50 sati.

Direktor Ureda za hadž i umru u BiH, muderris Nezim ef. Halilović izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom hadža, jer, kako kaže, sve je realizirano predviđenom dinamikom i planom.

Ove godine hadž je obavilo 1.411 vjernika iz BiH, a hadžije je pratilo 35 iskusnih vodiča. Za njihovo zdravstveno stanje brigu je vodio tim od deset ljekara i četiri medicinska tehničara koje je predvodio specijalista neurohirurgije Merim Omerhodžić.

Put hadžija je bio isplaniran do u najsitnije detalje. Iz Bosne i Hercegovine hadžije su najprije posjetile Medinu, grad u kojem je mezar posljednjeg božijeg poslanika Muhammeda a.s.

U Poslanikovoj džamiji hadžije su klanjale namaze, ibadetile te posjećivale Rewdu, Džennetsku bašču u kojoj je mezar poslanika Muhammeda a.s.

Nakon toga, hadžije su krenule u Mekku, na obred umre i hadždža. Tavaf oko K'abe dio je obreda kojega svaki hadžija obavlja, a stajanje na brdu Arefat neizostavni je, obavezni ibadet i predstavlja posebnost.

Za mnoge hadžije bolan je rastanak od svetih mjesta. Svi oni nose emocije, iskustva, pouku, spoznaju. Puni utisaka, vraćaju se u svoju domovinu, svojoj porodici, prijateljima, komšijama.

No, neke hadžije svoj vječiti smiraj nađu u mubarek zemlji Mekke i Medine.