Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUPBPK Goražde

Posljednji sistematski pregledi policijskih službenika obavljeni prije 16 godina

mirsad kamenica bpk
Foto: Fena

Nažalost, nakon 2008. godine nastupio je period kada se nisu mogla obezbijediti finansijska sredstva za ovu namjenu u budžetu Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde, kaže Kamenica

Posljednji pregled psihofizičkih i zdravstvenih sposobnosti za obavljanje poslova i zadataka policijskih službenika u Upravi policije MUP-a Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde obavljen je 2008. godine, od kada u budžetu nisu bila obezbijeđena sredstva za ovu namjenu – potvrdio je šef Odsjeka za analitiku i zaštitu tajnih podataka Mirsad Kamenica.

Nakon stravičnog ubistva u Tuzli, koje je počinio policijski službenik Uprave policije MUP-a TK, u svim ministarstvima unutrašnjih poslova aktuelizirano je pitanje obaveznog provođenja psihofizičkih zdravstvenih sposobnosti za obavljanje poslova i zadataka policijskih službenika.

Kamenica potvrđuje da je ova obaveza propisana i u članu 44. Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde.

-Nažalost, nakon 2008. godine nastupio je period kada se nisu mogla obezbijediti finansijska sredstva za ovu namjenu u budžetu Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde, gdje je praksa redovnih periodičnih zdravstvenih pregleda prekinuuta. S obzirom da su zdravstveni pregledi policijskih službenika veoma složeni, sistematični i zahtjevni te iziskuju značajna finansijska sredstva, na finansijskom kodu za ljekarske preglede se nisu mogla obezbijediti dostatna finansijska sredstva – pojasnio je Kamenica.

Napomenuo je da je u tom periodu u Upravi policije MUP-a BPK-a Goražde, ipak zabilježeno više vanrednih zdravstvenih pregleda gdje je zdravstveno stanje određenog broja policijskih službenika to zahtijevalo. Prije nekoliko dana očitovao se i stručni kolegij.

-Zaključkom stručnog kolegija ministra i policijskog komesara od 13. februara ove godine, najviše rukovodstvo Uprave policije i Ministarstva je formiralo i zadužilo radnu grupu da izvrši provjere da li postoji mogućnost da se kroz izmjene i dopune Pravilinka o kriterijima i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika, stvore pravne pretpostavke za obavljanje djelimičnih zdravstvenih pregleda policijskih službenika, u kojima bi se vršila psihološka procjena sposobnosti policijskih službenika za obavljanje njihovih radnih zadataka – istakao je Kamenica.

Naglasio je da bi se za djelimični zdravstveni pregled kojim bi se vršila psihološka procjena sposobnosti policijskih službenika, u ovom trenutku mogla obezbijediti finansijska sredstva.

-Za budžetsku 2025. godinu stavka za zdravstvene preglede biće planirana budžetom Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde i na opšte zadovoljstvo odobrena od Ministarstva finansija i Vlade BPK-a Goražde, a u konačnici i Skupštine BPK-a Goražde – naglasili su danas u Upravi policije kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova.