Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

10, 20 i 50 funti

Britanija pušta u opticaj novčanice s likom kralja Charlesa od 5. juna

kralj charles
Foto: Pixsell

Nove novčanice sa likom  75-godišnjeg monarha, koji je poznat po svojoj ekološkoj kampanji, ući u opticaj “veoma postepeno”,  dodala je BoE

Novčanice s portretom kralja Charlesa bit će u  opticaju u Britaniji od 5. juna, više od godinu dana nakon što je otkriven  njihov dizajn, saopćila je u srijedu Banka Engleske (BoE).

Kraljev portret pojavit će se na polimer novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti i cirkulirat će skupa s postojećim novčanicama koje prikazuju pokojnu kraljicu Elizabeth.

Nove novčanice s likom Charlesa štampat će se samo da bi zamjenile one koje su istrošene i da bi se zadovoljio sveukupni porast potražnje za novčanicama, saopćila je BoE.

Nove novčanice sa likom 75-godišnjeg monarha, koji je poznat po svojoj ekološkoj kampanji, ući u opticaj “veoma postepeno”,  dodala je BoE.

Charles, koji je postao kralj nakon što je Elizabetina 70-godišnja vladavina završila 2022. godine, postat će drugi monarh koji se nalazi na novčanicama BoE.

Britanska kraljevska kovnica novca počela je s izdavanjem prvih kovanica s njegovim profilom u opticaj krajem 2022., prenosi Reuters.