Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslodavci FBiH oglasili se o oporezivanju toplog obroka i regresa

protest_sindikati_anadolija_main

Upravni odbor Udruženja poslodavaca Federacije BiH održao je danas vanrednu sjednicu shodno trenutnim aktivnostima te odluci o izmjeni Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa koji je Vlada donijela u tajnosti, bez konsultacije sa socijalnim partnerima, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci su jednoglasni u stavu da Vlada na ovaj način šalje lošu poruku i u potpunosti negira značaj socijalnog dijaloga. Također, traži se povlačenje ili u najmanju ruku odgoda Pravilnika do usvajanja novog zakona o doprinosima. Ocjenjuje se da ovakva odluka predstavlja još jednu u nizu brojnih mjera Vlade kojima se uvode nova opterećenje za privrednike.

– Ukoliko Vlada i dalje nastavi s dodatnim opterećenjima, UO smatra da će doći do smanjenja plata i zatvaranja radnih mjesta – navodi se u saopćenju.

Upravni odbor Udruženja će zajedno sa Savezom samostalnih sindikata tim povodom u četvrtak u Sarajevu organizirati press konferenciju, uz prisustvo vodećih poslodavaca iz privatnog sektora kao i predstavnika Vanjskotrgovinske komore, Privredne komore FBiH, Vijeća stranih investitora, FIPA-a i predstavnika Sindikata.

Zamjenica premijera i ministrica financija FBiH Jelka Miličević prethodno je za Fenu, komentirajući negativne reakcije koje su uslijedile nakon objave izmjena pomenutog Pravilnika u Službenom listu FBiH, istaknula da je određene izmjene Pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak bilo neophodno donijeti, jer po novom Općem kolektivnom ugovoru postoje neka ograničenja i to nije bilo usuglašeno sa Zakonom o porezu na dohodak.

– Sve ostalo se čeka. Cjelovita promjena Pravilnika dogodit će se nakon usvajanja granskih kolektivnih ugovora – izjavila je ona.

Ministrica Miličević odbacuje kao neutemeljene sve optužbe da je bilo što rađeno iza leđa socijalnih partnera, kao i navode da su izmjene Pravilnika suprotne bilo kojoj odluci Ustavnog suda FBiH.

– U ovom trenutku postoji raskorak između Općeg kolektivnog ugovora i naše Uredbe o naknadi troškova za službena putovanja s postojećim Zakonom o porezu na dohodak i zbog toga je bilo neophodno ovih nekoliko izmjena. Udruga poslodavaca je bila aktivni pregovarač i sudionik donošenja Općeg kolektivnog ugovora i ovo što smo uradili je rezultat tog ugovora i spomenute uredbe koju smo mi donijeli za svoje organe – pojasnila je ministrica.

Objavljenim Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak propisano je da je topli obrok neoporeziv do jedan posto prosječne plaće, kao što je predviđeno i Općim kolektivnim ugovorom. Sukladno granskom kolektivnom ugovoru za državne službenike objavljenim izmjenama Pravilnika propisano je i da se ne oporezuje regres za godišnji odmor do visine 50 posto prosječne plaće u FBiH. Kod korištenja osobnih vozila u službene svrhe korigiran je iznos po litri goriva s 20 na 15 posto prosječne cijene po pređenom kilometru, koji se zaračunava, a koji je neoporeziv. To je posljedica potrebe usklađivanja Pravilnika s Uredbom o naknadi troškova za službena putovanja.

– Sve ovo je rezultat Općeg kolektivnog ugovora i po njemu se morala uraditi ova korekcija. Zato su sve negativne reakcije koje se javljaju ovih dana potpuno nerazumljive i nepotrebne – zaključuje ministrica Miličević u izjavi za Fenu.