Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području BiH i Hrvatske

Poslodavci unajmljuju detektive da provjere jesu li radnici na bolovanju

e247006cb904c8848c4a

Detektivske agencije na području BiH nude i utvrđivanje očinstva i kontrolu ponašanja djece

Na području BiH i susjednih zemalja djeluje nekoliko detektivskih agencija koje nude širok raspon usluga, od pronalaska stvari i osoba, preko utvrđivanja očinstva, pa čak i poligrafskih ispitivanja.

Na ovu temu razgovarali smo sa Zdenkom Gruškovnjakom, vlasnikom Detektivske agencije Laufer iz Rijeke.

„Fizičke osobe nas najviše angažiraju radi sumnje u preljub partnera, a pravne osobe radi sumnje u lažna bolovanja“, naveo je Gruškovnjak u razgovoru za Fokus.ba.

Brojne su anegdote koje mogu prepričati privatni detektivi, a naš sagovornik ističe da su predmet interesa ponekad i javne osobe koje su u prosjeku nešto opreznije od javno „nepoznatih“ osoba.

„Kada su u pitanju prevare, odnosno sumnje u preljubu, u toj problematici smo imali čitav niz zanimljivih situacija od kojih bi se dala sastaviti zanimljiva knjiiga. U tom smislu zahtjevi klijenata su bili razni: od praćenja žena ili muževa do praćenja ljubavnika ili ljubavnica. Nekada treba istražiti sve, s kim se, kada i gdje neko sastaje. Ponekad se zna ili sumnja u  identitet osobe sa kojom se neko sastaje, ali je naručitelju nepoznato mjesto sastanka. Ima situacija kada se zna sve i mjesto na kojem se sastaju i identitet osobe, ali trebaju fotografije. Nekada su naručiteljima zanimljivi i motivi osobe koja je sa njihovim partnerima u vezi”, istakao je naš sagovornik.

On dodaje da kada su u pitanju sumnje u preljube, žene su pet puta češći naručitelji od muškaraca.

„Broj klijenata varira od mjeseca do mjeseca, zadovoljni smo količinom posla“, kazao je Gruškovnjak.

Kod dužih i opsežnijih detektivskih angažmana cijenu za svaki pojedini slučaj u ovoj agenciji određuju u neposrednom dogovoru s klijentom.

Pojedine detektivkse agencije u BiH u opisu svog posla ističu da je njihove materijalne dokaze moguće koristiti u svim sudskim i vansudskim predmetima, te navode i da mogu ostvariti saradnju i sa detektivskim agencijama na drugim kontinentima.

Nude i DNK analize i utvrđivanje očinstva, rekonstrukciju mjesta događaja, forenzička vještačenja, kontrolu ponašanja djece, utvrđivanje lojalnosti poslodavcu, kao i da li je radnik zaista otišao na bolovanje itd.