BiH

''Pod lupom'

Posmatrači nesmetano pristupili svim biračkim mjestima u Prijedoru, nema većih nepravilnosti

12/12/2021
FOTO: Ilustracija

Pozivamo sve građane i građanke Prijedora da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem društvenih mreža Koalicije „Pod lupom“

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavještava javnost da je na izborni dan u Prijedoru angažovala 116 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na skoro svim biračkim mjestima kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Prijedor. Svim posmatračima Koalicije „Pod lupom“ omogućen je nesmetan pristup na svim biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, proces brojanja glasova i izborne nepravilnosti, te će u koordinaciji sa Pozivnim centrom Koalicije „Pod lupom“ raditi na njihovom otklanjanju da bi se izborni proces odvijao nesmetano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ do sada su zabilježili da na 15,7% posmatranih biračkih mjesta u Prijedoru svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 06:00 h.

Na jednom biračkom mjestu (009B100) zaprimljeno je 39 glasačkih listića manje nego što na tom biračkom mjestu ima registrovanih birača, a što je u suprotnosti sa pravilima. Na dva biračka mjesta (009B002-A i 009B038) nije izvršeno ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta.

Na skoro polovini biračkih mjesta (40,9%) u Prijedoru nije istaknuta lista članova biračkog odbora, dok je na ostalim biračkim mjestima ona istaknuta ali se na njoj ne može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija „Pod lupom“ naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima.

Četiri biračka mjesta (009B26, 009B29, 009B83, 009B84) u Prijedoru nisu uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima u Prijedoru, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Tačno u 7:00 h otvorena je većina biračkih mjesta, dok je pet biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta.

Pozivamo sve građane i građanke Prijedora da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem društvenih mreža Koalicije „Pod lupom“ .

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.