Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

igor crnadak

Postavio pitanje Viškoviću: Zašto RS plaća kamatu od 6,1, a FBiH 3,8 posto

dodik višković deficit
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/ Arhiva
Radovan Viković i Milorad Dodik

Razlika je ogromna i molim da objasnite zašto RS plaća kamatu 6,1% za svoja zaduženja, a bukvalno u istoj državi, u isto vrijeme FBiH plaća 3,8% – pitao je Igor Crnadak premijera RS Radovana Viškovića

Vidjeli smo da Republika Srpska ide u novo zaduženje u iznosu od 210 miliona KM, a da je kamatna stopa koju će RS plaćati narednih 5 godina po ovom zaduženju čak 6,1 posto. Zamolio bih premijera Viškovića da objasni zašto je kamata ovako visoka, obzirom na činjenicu da je prije dvadesetak dana na Sarajevskoj berzi Vlada FBiH prodala obveznice sa rokom otplate od 7 godina i to po kamatnoj stopi 3,8 posto, rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

Razlika je ogromna i molim da objasnite zašto RS plaća kamatu 6,1% za svoja zaduženja, a bukvalno u istoj državi, u isto vrijeme FBiH plaća 3,8% – pitao je Igor Crnadak premijera RS Radovana Viškovića.

Nakon što je Višković potvrdio tačnost iznesenih podataka, Crnadak je istakao da je time potvrdio i ono što PDP godinama tvrdi, da ne postoji visok nivo povjerenja prema RS, prema sposobnosti da vraća kredite i sveukupnoj stabilnosti.

– Pogledajte na iznos od 210 miliona KM kakva je situacija kada plaćate kamatu 6,1%, a kakva kada plaćate 3,8%. A da ne govorim o tome i ne podgrijavam stare priče da je to zapravo novac nekih tajkuna bliskih vašoj Vladi, pa čak i nekih ljudi iz samog vrha vlasti, koji ovako ubacuju svoj novac i zarađuju na leđima RS – rekao je Crnadak.