Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postavljen novi radar na M17, ali i na još nekoliko mjesta

BiH

Clipboard-3-990×639
Foto: Zenicablog

Novi stacionarni radar na M17 u zeničkom naselju Pečuj, ali i u Usori, u funkciji i novi mobilni radari.

Nakon što je proteklih mjeseci na pravcu magistralnog puta M17 u zeničkom naselju Pečuj gotovo svakodnevno dežurala policijska ekipa PU Zenica sa mobilnim radarima, ove sedmice se “ukazao” i dugo najavljivani stacionarni radar, postavljen kod Benzinske pumpe Almy – BP1, odnbosno u neposrednoj blizini pekare i skladišta građevinskog materijala koje se nalazi u blizini pumpe.

Po viđenom, radar je postavljen da snima prekršioce brzine iz pravca petlje Blatuša i Grada Zenica, a na ovom dijelu M17 je ograničenje 70 kilometara na sat, što znači da radar snima i dokumentuje sva vozila koja voze više od 80 km/h.

Podsjećamo, inicijativa za postavljanje stacionarnog radara na M17 pokretana je nekoliko puta u ranijem periodu, jer je pravac na ovom dijelu M17 služio nadobudnim vozačima za testiranje “letačkih sposobnosti”, nerijetko puneći stupce crnih hronika ovdašnjih medija.

Kako saznaje Zenicablog, osim u Pečuju, novi stacionarni radar je postavljen i na području Žabljaka-Usore, odnosno dijela magistralnog puta Teslić – Tešanj – Doboj, koji prolazi dijelom teritorije općine Usora. Osim ova dva stacionarna, nabavljen je još jedan mobilni radar “tronožac”, koji će biti korišten na različitim lokacijama na magistralnim putevima ZDK.

-Uz radare, nastavljamo sa pojačanim patroliranjem i punktovima na magistralnim putevima, koji su bili prepoznatljivi proteklih mjeseci rutom ovog puta kroz ZDK sa uključenim “rotacijama” u svakoj od općina kroz koje prolaze putevi M17 i M4.

Trenutno, policija ZDK na dijelu magistralnog puta M17 koji prolazi kroz ZDK može mjeriti brzinu, odnosno prekoračenja na pet fiksnih i pet mobilnih lokacija, što je rezultiralo značajnim smanjenjem broja prekršioca, ali i još bitnije, manjim brojem nesreća.

“Pripremite vodu, šibice, hranu i lijekove”: Veliko nevrijeme stiže u region