Postignut dogovor: EP obećala rudarima redovne plate

rudari-rmu-zenica

U zgradi Sindikata Rudnika mrkog uglja “Zenica” danas je održana vanredna skupština Samostalnog sindikata i Rudnika Zenica na kojoj su dogovoreni načini ispunjenja zahtjeva rudarima koji su u petak stupili u generalni štrajk.

Na sastanku su iz Uprave rudnika rudarima predloženi načini ispunjenja njihovih zahtjeva koji su stigli i iz vladajućeg društva Elektroprivrede. Predsjednik Sindikata rudara RMU “Zenica” Mehmed Oruč je kazao da se odlučilo pristupiti zamrzavanju štrajka.

“Nakon predloženih mjera o rješenju problema i zahtjeva koje smo uputili, mi smo donijeli odluku o zamrzavanju odluke štrajka do ispunjenja zahtjeva o isplati regresa, plaća i drugih primanja i ulaganja u Rudnik Zenica”, kazao je Oruč.

Uprava rudnika od Elektroprivrede je dobila ponudu da rudarima do kraja naredne sedmice isplati dio regresa u iznosu od 400 KM, te da će plaće biti redovne 15. u mjesecu, a krediti biti uplaćeni do kraja mjeseca.

“Program investicionog ulaganja izložen je danas, a u narednih šest mjeseci EP uplatit će svaki mjesec po 500.000 KM na ime investicija i od Nove godine do 2017. godine to bi bilo oko 49 miliona”, kazao je Oruč te pozvao rudare da sutra dođu na posao.

Direktor RMU “Zenica” Esad Ćivić je kazao da će svi zahtjevi u narednom periodu biti ispoštovani.

“Zahtjevi koje je Sindikat iznio o donošenju odluke o stupanju u štrajk biti će ispoštovani. Danas je prezentiran koncept između EP i Rudnika Zenica o ulaganjima u zaštitu na radu. Oni obuhvataju tri segmenta ulaganja koja će rezultirati postojećom i povećanjem proizvodnje te će izvesti Rudnik Zenica na zelenu granu poslovanja”, kazao je Ćivić.

Ćivić je još kazao da će biti teško nadoknaditi izgubljeno, ali da su rudari na prvom mjestu.

“Teško je nadoknaditi ono izgubljeno. Rudari znaju da svaka propuštena nadnica se teško nadoknađuje. Nama je bitno da sigurno spustimo ljude i osiguramo im sigurne uslove rada da ne bi došlo do nesreće i ozljeda”, zaključio je Ćivić.