Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postignut dogovor u Pelagićevu, hrvatski učenici kreću u školu

pelagicevo345

Učenici hrvatske nacionalnosti iz Gornje Tramošnice u općini Pelagićevo, koji već dvadeset dana ne dolaze na nastavu, od ponedjeljka će ponovo biti u svojim školskim klupama.

Na današnjem sastanku, održanom u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici, kojem su nazočili njihovi roditelji, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ravnateljica matične škole iz Pelagićeva Olga Lazić, dogovoreno je da učenici nastavu i ubuduće slušaju na hrvatskom jeziku a ne srpskom kako im se željelo nametnuti.

Nakon sastanka, ministar Malešević kazao je kako se posljednjih 17 godina nastava u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici izvodila suprotno zakonu o obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske, ali da se zbog specifičnosti škole u Gornjoj Tramošnici nastava treba izvoditi kao što je to i do sada rađeno.

Istaknuo je kako će ravnateljica matične škole u Pelagićevu dobiti naputak ministarstva kojim će biti reguliran nastavni proces u područnoj školi u Gornjoj Tramošnic, a kojim će se zadovoljiti zakon o obrazovanju, ali i zahtjevi roditelja djece hrvatske nacionalnosti.