Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kraj krize

Postignut dogovor u Sarajevu: 29. januara glasat će se o nepovjerenju Vladi KS

skupstinaks(1)

Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić je kazala da je zadovoljna jer se rad Skupštine vratio u pravne okvire

“Predstavnici klubova stranaka/samostalnih zastupnika koji participiraju u Skupštini KS u cilju stvaranja pretpostavki normalizacije rada Skupštine KS, imajući na umu odredbe Poslovnika o radu Skupštine KS, te stav Visokog predstavnika u BiH, iskazan u mišljenju 15. januara, postigli su sporazum kojim se utvrđuje funkcionisanje Skupštine u narednom periodu”, navedeno je danas nakon sastanka.

“Možemo iskazati zadovoljstvo što je rješeno na ovaj način i nadam se da nikada više nećemo dolaziti u ovu poziciju”, kazao je u obraćanju medijima nezavisni zastupnik Damir Marjanović.

Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić je kazala da je zadovoljna jer se rad Skupštine vratio u pravne okvire.

“Drago mi je da smo se vratili u pravne okvire i da smo našli korisno rješenje. U četvrtak će biti zakazane dvije sjednice, biće usvojeno privremeno finansiranje i neće biti problema u životu građana”.

“Ovaj sporazum je potpisala grupa ljudi koji predstavljaju političke partije u KS, i time smo deblokirali procese u KS. Možemo reći da će odluke o finansiranju stupiti na snagu u četvrtak. Bit će važeće od dana donošenja. U Sporazumu smo i precizirali i kad ćemo izglasati nepovjerenje Vladi KS, dakle 29. januara nova parlamentarna većina u KS će imati svog predsjedavajućeg i nastavit ćemo proces imenovanja mandatara i nove Vlade u KS”, kazao je Mirza Čelik i dodao:

“Do 29. januara ćemo imati nova imena ministara”.

Sporazum koji je postignut je definisan kroz dvije tačke i to:

1. Za četvrtak, 23.1. predsjedavajuća Skupštine Danije Kristić, zakazat će nastavak 18. i 19. sjednice. Po ovlaštenju predsjedavajuće, 18. i 19. sjednicu vodiće Smiljana Viteškić. Na navedenim sjednicima će se izglasati:
-potvrđivanje Odluke Kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvu Skupštine
-zakazivanja sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS za 29. januar ove godine.
-Odluka o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo
-Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo
-Odluka o privremenom finansiranju JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

2. 20. sjednicom Skupštine Kantona Sarajevo koja će se održati 29. januara, na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o nepovjerenju Vladi KS, će predsjedavati Danijela Kristić, do izglasavanja nepovjerenja. Ukoliko odluka o nepovjerenju Vladi KS dobije podršku zastupnika u Skupštini, rukovodstvo Skupštine u sastavu Danijela Kristić, Mirza Čelik, Vibor Handžić i Smiljana Viteškić će, između sebe, za predsjedavajućeg izabrati člana rukovodstva koji je iz reda nove skupštinske većine.