Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postizborna matematika: SDA, HDZ i SNSD ne mogu napraviti vlast bez SDP-a i DF-a?

komsic niksic

Vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini neće se moći formirati bez učešća tri ključne političke partije – SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, uz obavezno učešće u budućoj koaliciji SDP-a i DF-a, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Prema preliminarnim rezultatima općih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 7. oktobra, SDA sa devet, HDZBiH sa pet, te SNSD sa pet, uz DNS i Socijalističku partiju – kao tradicionalnim partnerima u vlasti – sa po jednim zastupnikom, ima ukupno 21, od potrebnih 22 zastupnička mandata za većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

To govori da će SDA, HDZBiH i SNSD morati pronaći još jednog partnera, a to će gotovo sigurno biti SDP sa četiri, te DF sa isto toliko mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, učešće i SDP-a i DF-a u koaliciji sa SDA i HDZ-om BiH je nužno, ne toliko zbog državne vlasti, koliko zbog formiranja vlasti u Federaciji BiH i u kantonima u Federaciji BiH.

SDA, sa izvjesnih 29 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 17 mandata, imaju 46 od potrebnih 50 zastupnika za formiranje većine. U tom Domu nužna im je podrška najmanje jednog partnera, a sa SDP-om koji će imati 16 i DF-om koji će imati devet mandata, imali bi još 25, odnosno ukupno 71 zastupnika.

Učešće i SDP-a i DF-a u federalnoj vlasti je nužno i važno, posebno zbog Doma naroda Parlamenta FBiH. Naime, očekuje se da upravo ove dvije političke partije mogu osigurati minimalnih šest delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH koji su nužni za izbor predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH, ali i Vlade FBiH.

Dakle, bez HDZ-a BiH, koji će nedvojbeno imati najviše izaslanika u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, i SDP-a i DF-a, neće biti moguće formirati federalnu vlast.

Istovremeno, zbog učešća velikog broja političkih subjekata u kantonalnim skupštinama, u nekim, kao što je primjer Sarajevskom kantonu, čak i uz koaliciju SDA-SDP-DF neće biti dovoljno zastupnika za formiranje parlamentarne većine.

U Kantonu Sarajevo, SDA sa deset te SDP sa četiri i DF sa tri zastupnika imat će 17 od potrebnih 18 zastupničkih mandata za imenovanje kantonalne Vlade. To znači da će u Kantonu Sarajevo podršku za imenovanje Vlade morati dati i jedna od stranaka sa manjim brojem zastupnika.

Slična situacija će biti i u nekim drugim kantonima gdje će SDA-SDP-DF morati za većinu tražiti podršku još neke od stranaka koje će biti parlamentarne.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, SNSD sa svojim dugogodišnjim partnerima DNS-om i Socijalističkom partijom moći će samostalno formirati entitetsku izvršnu vlast, odnosno Vladu.

Šta i kako poslije izbora? SDA ima priliku da podvuče crtu