Zalužani kod banje luke

Postrojena Žandarmerija RS-a, Dodik poručio: Ovo je najbolji način za odbranu

Бањалука – постројавање Јединице ж

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da RS ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije

Jedinica Žandarmerije svečano je postrojena danas u Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke i time je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da RS ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije.

– Odmah da se zna, razmatrat ćemo i čekati priliku da se formira rezervni sastav. To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. Sve što čini RS, to naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu. To nije izvan Dejtona, to je samo limitirano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva, kazao je Dodik.

– Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata. Žandarmerija je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji – istakao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Foto: Srna

Premijer RS Radovan Višković kazao je da RS prepoznaje sigurnosne rizike i ne čeka šta će neko drugi da uradi.

– U proteklom periodu smo učinili sve da poboljšamo materijalni položaj pripadnika MUP-a RS. Vlada RS će učiniti sve da osigura sve uvjete za rad pripadnika MUP-a RS – kazao je Višković.

Foto: RTRS

Podsjećamo da su najave iz RS da će formirati rezervni sastav policije naišle na oštre reakcije javnosti, ali i stranih ambasada u Bosni i Hercegovini. Iz RS su nakon toga odlučili formirati ovu jedinicu.

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je da je “danas veliki dan za RS”. Ona je dodala da bi voljela da niko nikada ne mora upotrijebiti silu, ali da je potrebno jačati institucije RS.

– Moramo da jačamo i ekonomski i finansijski. Moramo i da jačamo opću sigurnost. Uvijek smo bili ponosni na našu policiju, još od vremena kada su izgradili našu slobodu – istakla je Cvijanović.

Postrojavanju Žandarmerije prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.