Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u tri kantona

potipisivanje kolektivnog ugovora o zdravstvu2
FOTO: D. Begović

Granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde potpisan je u Sarajevu, a regulirat će prava i obaveze poslodavaca i radnika.

Ugovor su potpisali resorni ministri Zilha Ademaj (KS), Dragoljub Benjo (ZDK) i Damir Dučić (BPK) s predsjednikom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH Abudom Sarićem.

Nakon donošenja zakona o radu prošle godine, počeli su pregovori pregovaračkog tima Vlade FBiH i vlada kantona, s jedne, i Nezavisnog strukovnog sindikata s druge strane. Radilo se na usaglašavanju postojećeg granskog kolektivnog ugovora za područje zdravstva koji je donesen 2007. godine. Nakon osam sastanaka tekst je usaglašen prošle godine u oktobru kada je i parafiran.

Tekst je poslan vladama kantona. Dosad su tri dale saglasnost na tekst i ministri tih vlada su potpisali Granski kolektivni ugovor koji ima pravno djejstvo u javnim zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač kanton i općina u kantonima.

Tri vlade nisu dale saglasnost – vlade Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona, dok se preostale četiri kantonalne vlade još nisu izjasnile.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata Abud Sarić novinarima je kazao da je po novom ugovoru veći broj pitanja u oblasti zdravstva prebačen na menadžement zdravstvenih ustanova.

– Pravilnicima o radu će se detaljnije regulisati visina naknada, trajanje godišnjeg odmora, mogućnost povećanja plate, slobodni dani, dužina radnog vremena – rekao je Sarić te dodao da je novi ugovor okviran te da važi godinu dana, za razliku od ranijeg.

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj istakla je da je kolektivni ugovor dobra stvar, ali da nije kraj s kolektvnim ugovorima jer je KS počeo nove pregovore s kantonalnim sindikatom u oblasti zdravsta.

– Njihovi su zahtjevi daleko veći nego u ovom kolektivnom ugovoru kojim je Federacija koordinirala. Glavno pitanje za sve je visina satnice, broj sati sedmičnog rada i koeficijent. Što se satnice tiče KS može ispoštovani minimalnu od 2.35, a za sve ostale pregovore vršit ćemo obračun – navela je Ademaj.

Naglasila je da će se truditi da budu osigurana dodatna sredstva.

– Naša želja je da se poveća plata zdravstvenim radnicima koja nije povećana deset godina i već smo poduzeli niz mjera – dodala je Ademaj.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić prisustvovao je potpisivanju ugovora. Pojasnio je da Ministarstvo i Vlada nisu pregovaračka strana u postupku te da samo koordiniraju pregovore s kantonima.

Pregovori su vođeni i ugovor je potpisan s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, a drugi sindikat, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije, nije učestvovao u pregovorima jer nije ni zaključio prvi ugovor 2007. godine.