Potpisan koalicioni dokument za Općinsko vijeće Jablanica

jablanica-koalicija44

Koalicioni dokument, između jablaničkih općinskih odbora stranaka – SDA, HDZ KOALICIJA ZA JABLANICU HDZ BIH – HDZ 1990, SBB, OS SBIH JABLANICA, te tri nezavisna vijećnika, Šefika Gusića, Džane Motike i Idriza Čilića, potpisan je u petak u sali za sastanke općine Jablanica.

Naime, kako su lideri spomenutih stranaka općinskih odbora Jablanica, i nezavisni vijećnici kazali u izjavi za medije, dokument je potpisan u cilju ispunjavanja zajedničkih programskih prioriteta za djelovanje predstavničke vlasti u općini Jablanica.

Strane, potpisnice toga dokumenta, saglasno su konstatovale kako će u svom budućem političkom djelovanju ostvarivati zajedničke političke ciljeve, sadržane u oblastima lokalno-ekonomskog razvoja, poduzetništva, poljoprivrede i turizma.

Također, su se obavezali kako će organizovati organ uprave, u skladu sa potrebama i EU standardima, zatim intenzivno raditi na putu ka novoj i modernoj lokalnoj administraciji na temelju novih tehnologija, znanja, vještina i procesnog pristupa, te u tom pravcu razvijati politiku upravljanja ljudskim resursima.

U oblasti zaštite životne sredine, potpisnici tog dokumenta će svoje djelovanje u Općinskom vijeću Jablanica usmjeriti u cilju unaprijeđenja komunalne djelatnosti općine Jablanica, a posebno integralnog upravljanja komunalnim otpadom i njegovim daljim razvojem.

Pored spomenutoga, obavezali su se i na nastavak realizacije započetih infrastrukturnih projekata i početak novih, u skladu sa Integralnom strategijom razvoja općine Jablanica.

U oblasti kulture, sporta, obrazovanja, nevladinog sektora i vjerskih zajednica, prema potpisanom dokumentu, vršiti će rekonstrukciju i gradnju novih kulturnih, sportskih i obrazovnih objekata, te maksimalno podržavati institucije kulture, sporta, obrazovanja, NVO i vjerskih zajednica u njihovom radu. Osim toga, nastavit će davati podršku u razvoju sporta kroz finasiranje prema utvrđenim pravilima.

Također, strane, potpisnice dokumenta obavezale su se kako će u oblasti boračko – invalidske zaštite nastaviti pomagati te kategorije kroz pomoć za poboljšanje uslova stanovanja, finasiranje udruženja, realizaciju projekata, finasiranje troškova liječenja boračkih populacija, te nastaviti unaprjeđenje zdravstvene i socijalne zaštite kroz donošenje programa u cilju poboljšanja uslova života građana općine Jablanice.

Zbog sve šire uloge Civilne zaštite i njenog učestalijeg angažovanja, saglasni su kako ju je potrebno organizovati i usmjeriti za funkcionalnu zaštitu ljudi i materijalnih dobara na području te općine, te njen rad podići na viši nivo.

U oblasti urbane sigurnosti, kroz savremeni pristup tom segmentu života na području općine Jablanica, potpisnici će poduzeti sve aktivnosti na većoj sigurnosti građana putem nadležnih institucija uz razvijanje sigurnosne kulture.

Potpisnici koalicionog dokumenta preuzeti će odgovornost u vršenju lokalne vlasti u općini Jablanica, rukovodeći se pri tome isključivo interesima općine i građana, posebno izraženih kroz stvaranje potrebnih preduslova za razvoj privrede i boljih i kvalitetnijih uslova za život, te će u cilju realizacije prethodno navedenih ciljeva, u Općinskom vijeću Jablanica zajednički djelovati, a u svom djelovanju pridržavati se dogovorenih principa i postignutog konsenzusa.