Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija PSBiH na seminaru o migracijskoj krizi, radikalizmu i terorizmu

psbih-sarajlic33

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Delegacije Asim Sarajlić učestvuju u radu radnih grupa Potkomisija PSNATO za NATO partnerstvo, koja je u Rimu, na seminaru posvećenom radikalizaciji i terorizmu u Evropi, okupila Specijalna grupa za Mediteran i Srednji istok PSNATO.

Na seminaru, koji predstavlja pripremu za Godišnju konferenciju PSNATO u Istanbulu u novembru, danas se razgovaralo o posljedicama migracionog talasa u zemljama zapadnog Balkana, kao i o procjenama u vezi s budućim događajima u ovom regionu u svjetlu migracione krize.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i predstavnici policijskih agencija i bezbjednosnih službi u zemljama zapadnog Balkana pozvani su da blisko sarađuju i da zajednički, u saradnji s predstavnicima međunarodne zajednice u regionu, procjenjuju stanje i eventualne probleme i prijetnje koje bi donio novi talas migracija.

S tim u vezi, razgovaralo se i o bezbjednosnim izazovima u zemljama zapadnog Balkana, gdje su, kako je rečeno, identifikovani brojni oblici radikalizma. Kao poseban problem istaknut je odlazak mladih ljudi na strana ratišta, te njihov povratak u zemlju i zajednicu u kojoj su živjeli.

Tokom dvodnevnog seminara, na kojem, zajedno sa našom delegacijom, učestvuje i ambasadorka BiH u Italiji Željana Zovko, biće riječi o aktuelnoj situaciji i pronalaženju rješenja u Siriji i Iraku, o bezbjednosnoj situaciji u Libiji i Sjevernoj Africi, kao i o upravljanju migracionim talasima i kontroli granica. Posebno će biti analizirane političke i ekonomske posljedice migracione krize u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, a biće razmijenjene informacije o strateškim vezama regiona zapadnog Balkana sa regionom Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka po pitanju migracija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.