Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bihać

Potpisan novi kolektivni ugovor sa sindikatom predškolskog i osnovnog obrazovanja USK

usk sindikat obrazovanja kolektivni1
FOTO: Fena

Ovaj za prosvjetne radnike vrlo značajan dokument vrijedi naredne tri godine i donosi značajna poboljšanja u sektoru obrazovanja

Novi Kolektivni ugovor između Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona i predstavnika sindikata u predškolskom i osnovnom obrazovanju, na koji je Vlada Unsko-sanskog kantona prethodno dala saglasnost, potpisan je danas.

Ovaj za prosvjetne radnike vrlo značajan dokument vrijedi naredne tri godine i donosi značajna poboljšanja u sektoru obrazovanja.

Osnovica za obračun plata bit će povećana

Prema novom Kolektivnom ugovoru, osnovica za obračun plata zaposlenih u obrazovanju bit će povećana, što će rezultirati poboljšanjem standarda prosvjetnih radnika. Ovaj korak ima za cilj pružanje adekvatnih uvjeta rada i pravedne kompenzacije za angažman prosvjetara, te njihovo izjednačavanje sa ostalim kantonima za kojima su do sada zaostajali po visini primanja.

– Ovo je Kolektivni ugovor koji je potpisan u zakonskom roku i najbrže u posljednje vrijeme, prosvjetnim radnicima u predškolskom i osnovnom obrazovanju u naredne tri godine, definiše vrijednost rada ali i neka prava iz radnog odnosa koja su nama jako bitna. Korektan je bio odnos pregovoračakih timova i trudili smo se da sve pregovore održimo u terminima koje smo zakazali i trenutno smo zadovoljni – kazala je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona Zehra Hadžić.

Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona i sindikati u predškolskom i osnovnom obrazovanju uložili su napore kako bi postigli sporazum koji pruža prednosti za sve zaposlene u sektoru obrazovanja.

Novi Kolektivni ugovor također je rezultat otvorenog dijaloga i saradnje između obje strane, sa fokusom na zajednički cilj a to je unapređenje kvaliteta obrazovanja.

– Ministarstvo obrazovanje, nauke, kulture i sporta je najveći resor unutar Vlade USK, dolaskom na ovu funkciju smo pokazali da smo partneri sindikatima i da puno radimo, a malo pričamo i to je rezultat ovog potpisivanja kolektivnog ugovor. Činjenica je da su naši prosvjetni radnici bili najniže plaćeni u Federaciji BiH, a nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora biće među prva četiri kantona – kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona Denis Osmankić.

Pozitivan korak naprijed za aktuelnu Vladu USK

S obzirom na značajnu ulogu koju obrazovanje ima u društvu, potpisivanje novog kolektivnog ugovora predstavlja pozitivan korak naprijed za aktuelnu Vladu USK.

Prosvjetni radnici su ključni akteri u oblikovanju budućnosti mladih generacija, a ovaj sporazum osigurava da će imati bolje uslove rada kako bi obavljali svoje zadatke na najbolji mogući način.

Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić kazao je da su nakon preuzimanja mandata u decembru prošle godine, prve razgovore imali sa predstavnicima svih sindikata na području Unsko-sanskog kantona i da su otvorenom razgovoru istaknuli kao cilj poboljšanje statusa svih zaposlenika u Kantonu.

– Nakon toga smo otvorili priču oko budžeta Kantona i kroz njega odredili smjernice kako da unaprijedimo status svih uposlenika u Unsko-sanskom kantonu. Zaista smo se potrudili da u skladu sa svojim mogućnostima taj materijalni status prosvjetnih radnika podignemo na jedan viši nivo jer samo zadovoljan prosvjetnik radnik može raditi svoj posao kako treba i na taj način ćemo kreirati jedan bolji ambijent za sve u Unsko-sanskom kantonu – istakao je premijer Hušić.