Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

treba nam svih 27 glasova

Tri zemlje EU bi u četvrtak mogle glasati protiv otvaranja pregovora s BiH

brisel eu
FOTO: Pixsell

Bh. regionalni susjedi Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Albanije već prednjače u svojim nastojanjima da se pridruže, ali svi su još daleko od članstv

Grupa zemalja Evropske unije, uključujući Njemačku, u utorak se založila za zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu s Bosnom i Hercegovine, ali čini se da neke druge zemlje članice, poput Francuske, oklijevaju s odlukom.

Lideri 27 zemalja članica EU raspravljat će na samitu u četvrtak o prijedlogu izvršne vlasti EU za pokretanje pregovora s BiH, a sve države članice morat će se složiti s tim potezom prije nego što pregovori počnu.

“Vidjeli smo jasan napredak prema reformama u Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko mjeseci i to također trebamo poštovati“, rekla je njemačka ministrica evropskih poslova Anna Luhrmann na sastanku prije samita u Briselu.

Ruski rat protiv Ukrajine ponovno je potaknuo nastojanja EU da se proširi na istočnu i centralnu Evropu, a sadašnje države članice pristale su u decembru započeti pregovore o pridruživanju s Ukrajinom i Moldavijom.

BiH službeni je kandidat za članstvo od 2022., ali je morala provesti niz velikih reformi prije nego što dobije zeleno svjetlo za pregovore o pridruživanju EU.

Evropska komisija je prošlog sedmice preporučila početak pregovora s BiH, a šefica izvršne vlasti Ursula von der Leyen rekla je da je zemlja napravila “impresivne korake“.

Kako piše AFP, pritisak da se BiH približi bloku podupire niz zemalja uključujući Austriju, Italiju i Grčku.

Skeptični trio

Ali neki — uključujući Francusku, Nizozemsku i Dansku — čine se skeptičnijima.

Francuski ministar za Evropu Jean-Noel Barrot rekao je da Pariz vidi napore BiH otkako je postala kandidat kao “previše ograničene”.

“Moramo nastaviti ohrabrivati bosanskohercegovačke čelnike da ulože napore kako bi postigli ciljeve koji su postavljeni“, rekao je na sastanku u Briselu.

Ako BiH i dobije zeleno svjetlo, još uvijek će biti na početku dugog procesa mukotrpnih reformi koje obično traju godinama prije nego što se zemlja konačno pridruži EU.

Bh. regionalni susjedi Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Albanije već prednjače u svojim nastojanjima da se pridruže, ali svi su još daleko od članstva.