Potpisan Opći kolektivni ugovor u FBiH, minimalna plata 406 maraka

BiH

ugovor

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su danas Opći kolektivni ugovor za Federaciju BiH, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović.

On je istakao da je Opći kolektivni ugovor potpisan nakon četiri mjeseca pregovaranja. Ugovor je potpisan na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, a njegovo potpisivanje pozdravila je i Vlada FBiH.

“Ostala su sva prava kao i dosad, s tim da su neka prava malo drugačije definisana. Značajno je napomenuti da je ipak ostala cijena rada od 406 maraka, ostao je minuli rad, topli obrok. Nadam se da će sada svi zaposleni imati topli obrok u ovoj našoj državi bez obzirana to u kojem sektoru rade”, kazao je Bajramović.

Poručio je da je potpisan najznačajniji akt koji se tiče radnika u FBiH.

Bajramović je pojasnio kako je napravljen zaključak i sada se hitno ide sa pregovaranjem i potpisivanjem granskih kolektivnih ugovora.

Iz sindikata su ranije istakli kako neće prihvatiti izmjene teksta koji je ranije usaglašen sa poslodavcima, osim, kako su kazali, tehničkih korekcija, koje ipak idu u korist Vlade. Bili su spremni i na generalni štrajk i proteste od kojih su odustali krajem januara.