SDP: Proces EU integracija u isključivoj nadležnosti države BiH

BiH

sdp

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će aplikacija za članstvo BiH u Evropskoj uniji biti predata 15. februara, ali da ona neće biti kredibilna, jer je 16. februara nastavak pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je jedan od uvjeta.

– Ako će 15. februara biti aplikacija, a 16. februara pregovori, logika kaže da ta aplikacija ne može biti kredibilna – tvrdi Magazinović.

Po njegovim riječima, usvojen je mehanizam koordinacije “koji je garancija da nikada nećemo ući u EU”.

– Usvojen je mehanizam koji obavezuje donošenje odluka konsenzusom i to od ljudi koji se danas ne mogu dogovoriti da je ovo mjesec februar – naveo je Magazinović.

Podsjetio je da je odluka donesena 26. januara, a “javnost je saznala da je mehanizam koordinacije usvojen tek 15 dana poslije”.

Magazinović kaže da predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije obavijestio parlament BiH da je mehanizam koordinacije usvojen, iako su ga pojedini poslanici na sjednici, nekoliko dana nakon što je usvojen, pitali dokle se došlo s mehanizmom koordinacije.

On ističe da je ovo trebao biti transparentan proces u koji javnost mora biti uključena.

– Jedini rezultat ovog mehanizma koordinacije, ovako netransparentno i neevropski donesenog, je institucionalno jačanje kantona. Čestitam gospodinu Draganu Čoviću, jer je uspio ostvariti svoj politički cilj – institucionalno ojačati kantone, koje će vjerujem kroz izborni zakon probati i uokviriti. Iako sam protivnik tog njegovog projekta, čestitam mu na onome što je u političkom smislu uspio, jer mu to sa SDP-om u prethodne četiri godine baš nije išlo – kazao je Magazinović.

Najavio je da će SDPBiH „učiniti mnogo toga da vratimo BiH na evropski put, jer ovo gdje je vode, ovo nije evropski put“.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je kazao da su nekoliko puta u posljednje vrijeme predstavnici SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH tražili „da se priča o mehanizmu koordinacije učini transparentnom, da se vrati u institucije sistema, da se o tome razgovara na nivou institucija koje se time bave, prije svega, parlamenta BiH i Vijeća ministara“.

Istaknuo je da je proces evropskih integracija u isključivoj ustavnoj nadležnosti države BiH i institucija države BiH.

– Na ovaj način, odlukom Vijeća ministara, on se predaje u ruke entitetskih premijera i premijera u 10 kantona FBiH, jer bez njihove saglasnosti ništa se više neće moći uraditi – tvrdi Nikšić.

Kazao je da SDP nije protiv toga da entiteti i kantoni učestvuju, svako u okviru svoje nadležnosti, u aktivnostima koje se tiču priključenja BiH Evropskoj uniji.

– Ali smo protiv toga i na to nismo pristali da im se osigura međunarodnopravni subjektivitet da u ovim pregovorima, praktično imaju pravo veta na rješavanje evroatlantskog puta BiH – kazao je Nikšić.

On smatra da je rješenje „doslovno poštivanje ustavnih nadležnosti države BiH, koja je jedina i isključivo nadležna za vanjskopolitičke poslove“.

– Mislim da je rješenje da se ne dopusti nikome unutar BiH da ima pravo veta i da blokira pristup BiH Evropskoj uniji – zaključio je Nikšić.