Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan protokol o suradnji nadležnih organa BiH i Srbije u oblasti forenzike

protokol stefanovic mektic

Protokol o suradnji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja potpisan je danas u Sarajevu uoči Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova pod nazivom “Evropska unija – zapadni Balkan”.

Protokol su, nakon bilateralnog susreta delegacija MUP-a R Srbije i Ministarstva sigurnosti BiH, potpisali srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ovaj dokument će, kako je rečeno, doprinijeti unapređenju operativnog rada kada je riječ o dokazivanju krivičnih djela, a u kontekstu jačanja forenzičkih kapaciteta, uključujući biološku i DNK-a analizu, te hemijska i toksikološka vještačenja.

U širem kontekstu, tokom susreta dviju delegacija razgovarano je o modalitetima za unapređenje suradnje u različitim oblastima, a posebno na planu borbe protiv terorizma, sprječavanja krijumčarenja oružja, te pitanja koja se tiču izbjegličke krize i postupanja na tom planu i drugih pitanja od značaja za određene segmente sigurnosnih sistema dviju zemalja.

stefanovic mektic

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović istaknuo važnost razvijanja partnerstva u borbi protiv terorizma i svih oblika radikalizacije, te da pritom treba imati u vidu sve one koji sudjeluju u tom lancu.

Efikasan odgovor na ove prijetnje, kako je kazao na pres-konferenciji, podrazumjeva proaktivan pristup i preventivno djelovanje te efikasnu međunarodnu suradnju i razmjenu obavještajnih podataka.

U osvrtu na izbjegličku krizu, ministar Stefanović je podsjetio da je od početka godine kroz Srbiju “prošlo” više od 600.000 migranata te da je na tom planu neophodno djelovati planski, u koordinaciji na regionalnom nivou i u suradnji s EU.

Kada se radi o borbi protiv krijumčarenja lakog oružja u ilegalnom posjedu, a koje se, nerijetko, koristi u terorističkim napadima, kazao je da je neophodna uspostava i jačanje regionalne mreže eksperata u tom pogledu, a radi najefikasnijeg mogućeg suprotstavljanja toj pojavi.

Na značaj te inicijative ukazao je i ministar Mektić, zalažući se za njenu potpunu operacionalizaciju u institucionalnom i kadrovskom pogledu, a radi odlučnog sprječavanja krijumčarenja lakog oružja i oružja dvojne namjene.

Konstatirao je da je između policijskih agencija BiH i Srbije uspostavljena dobra suradnja, te da novi sigurnosni izazovi obavezuju na iznalaženje novih oblika partnerstva.

Mektić je kazao da je bilo riječi i o temama koje su u fokusu Ministarskog foruma EU – zapadni Balkan, apostrofirajući potrebu što šire razmjene obavještajnih i operativnih podataka na regionalnom, ali i globalnom planu.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s napadom na premijera R Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula i istragom u tom slučaju, ministar Stefanović je kazao da očekuje da će istražni organi BiH poduzeti sve iz domena njihove nadležnosti te da će “pravosudni sistem BiH uraditi svoj posao”.

Bosna i Hercegovina je domaćin dvodnevnog Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova “EU-zapadni Balkan”, koji je u međuvremenu počeo uvodnim obraćanjima sudionika.

Skup u glavnom gradu BiH su organizirala ministarstva sigurnosti i pravde Bosne i Hercegovine, na poziv Luxembourga kao zemlje koja predsjedava Vijećem  Evropske unije i u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom.

Ministarski forum je izuzetno važan godišnji skup na kojem se razmatra trenutno stanje i napredak u oblasti unutarnjih poslova i pravosuđa te definiraju smjernice zajedničkog djelovanja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i pitanja migracija.